FBI TRIBINA: KAKO SU BOŠNJACI MUSLIMANI RAZVLAŠTENI U KRALJEVINI SHS (VIDEO)

0
716

IMG_9144Historija posjedovanja zemljišta u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na oduzimanje vlasništva nad zemljom Bošnjaka muslimana bila je povod održavanja tribine Foruma bošnjačkih intelektualaca 24. decembra 2015. godine.

Na tribini su govorili prof. emeritus Jusuf Mulić, bivši rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca kao i potpredsjednik FBI mr. Jusuf Pušina.

“Svjedoci smo određenih mantri koje dolaze od strane bosanskih Srba, a jedna od njih je da su oni vlasnici preko 60% zemlje u BiH koja se nalazi u privatnoj svojini ali se nikada nije reklo kako su oni postali vlasnici?! Sve do reforme koju je sproveo Aleksandar Karađorđević, Bošnjaci muslimani su bili vlasnici oko 90% zemlje u Bosni i Hercegovini”, kazao je Kurtćehajić.

Kurtćehajić je upozorio na izjave predstavnika vlasti bosanskih Srba koji prisvajaju u gruntu preko 60% zemljišta BiH.

Prof. Mulić za bespravno otimanje zemljišta vlasnicima i dodjeljivanje korisnicima objašnjava kako su Bošnjaci muslimani razvlašteni u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) od strane Aleksandra Karađorđevića i zemlja predata bosanskim pravoslavcima.

–  „Dvadesete godine poklapaju begličke zemlje. Age su bili vlasnici kmetskih selišta a begovi tzv. beglučara ili napoličara. Ovim potezom poklapa 755 000 hektara zemlje muslimanskih zemljovlasnika i istovremeno donosi uredbu o opisu tako otete zemlje u zemljišne knjige. Nikada na svijetu nigdje zemlja nije bila upisivana uredbom već je svako morao podnositi zahtjev za upis zemlje.“

Učesnici tribine su naveli da postoji pravna osnova za pokretanje pitanja zemljoposjedovanja u Bosni i Hercegovini.

IMG_9148 IMG_9149 IMG_9154 IMG_9156

Informativna služba

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote