FBI TRIBINA O ZNAČAJU PRIJEMA BIH U UN: OČUVATI SVIJEST O DOMOVINI

0
678

thumbs_b_c_9e57ab57d4cca56df68f35ebcab7df26Prijem Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN) prije 24 godine možda je najznačajniji datum u historiji postojanja zemlje, poručeno je danas s javne tribine Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Predsjednik Foruma Suad Kurtćehajić podsjetio je kako je na 22. maj 1992. godine RBiH dobila svoje internacionalno priznanje od 175 zemalja članica UN-a.

Da bi jedna tvorevina bila država, kako je rekao Kurtćehajić, nije dovoljno da ima vlast i teritoriju već međunarodno priznanje kakvo je dobila BiH.

Na 22. maj 1992. godine podsjetio je i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa ef. Cerić, dodajući kako je to povijesni datum u historiji zemlje na koji građani mogu biti ponosni.

“Želim čestitati svim Bosancima u Bosni, regionu i svijetu, od Novog Zelanda do Osla, dan 22. maj 1992. godine kada su ljiljani zablistali, to je bila najljepša zastava koju pamtim u svom životu. Čestitam svima što im se posrećilo da je BiH država-nacija, jer nakon pada feudalizma pada nacizma, svijet se konstituirao na legitimnosti nacija odnosno država”, rekao je Cerić.

(Anadolija)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes