FBI: VANREDNA PRESS KONFERENCIJA POVODOM NAJAVLJENOG REFERENDUMA RS

0
6696

VANREDNA PRESS KONFERENCIJA„Forum bošnjačkih intelektualaca“ će u četvrtak, 18. avgusta 2016. godine  u 13.30 sati održati VANREDNU PRESS KONFERENCIJU povodom referenduma o Danu Republike Srpske.

Press konferencija  će se održati u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa u ul. Štrosmajerova 1/II u Sarajevu.

Učesnici press konferencije:

 1.  prof.dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelekualaca
 2.  prof.dr. Muriz Spahić, potpredsjednk Foruma bošnjačkih intelekualaca
 3.  mr. Jusuf Pušina, potpredsjednk Foruma bošnjačkih intelekualaca

TEZE:

 1. Raspisivanje i održavanje referenduma povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je antiustavno i antidejtonski

Ustav Bosne  i  Hercegovine,

Član VI   Ustavni sud

Stav 4. Odluke suda će biti konačne i obavezujuće

 1. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda povlači krivičnu odgovornost i prema čl. 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine utvrđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.
 1. Nepoštivanje Internacionalnog ugovora je osnov njegovog prestanka

BEČKA KONVENCIJA O PRAVU UGOVORA (VIENNA CONVENTION ON THE LAW OF TREATIES), Član 60

Prestanak ili suspenzija primjene ugovora kao posljedica njegove povrede:

 1. Bitna povreda dvostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje drugu stranku da se pozove na povredu kao na uzrok prestanka ugovora ili suspenzije njegove primjene u cijelosti ili djelomice.
 2. Bitna povreda mnogostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje: a) ostale stranke da jednoglasnim sporazumom suspendiraju primjenu ugovora u cijelosti ili djelomice ili da ga dokinu:
 1. Eventualnim prestankom važenja Dejtonskog sporazuma nestaju entiteti i Dejtonsko ustrojstvo a ostaje Republika Bosna i Hercegovina  na osnovu priznanja od 07. aprila 1992. godine i prijema u Ujedinjene Nacije 22. maja 1995. godine kojoj se reaktivira njen pređašnji Ustav.
 1. Visoki predstavnik se mora prestati ponašati kao da je diplomata neke daleke zemlje koji daje izjavu povodom referenduma u manjem entitetu i preduzeti svu potrebnu aktivnost da  zaustavi provedbu referenduma i pokazati crveni karton Dodiku jer njegovi politički potezi su ozbiljna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini.
 1. Bošnjačko političko vodstvo se treba obratiti vladama zemalja koje su bile članice Kontakt grupe i svjedoci i garanti provedbe Dejtonskog sporazuma.

Informativna služba

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote
PODIJELI
Prethodni članakKRITIKA NEČISTOG UMA
Naredni članakLAŽ JE OPIJUM ZA NAROD