FEJZIĆ – NA KRILIMA ĐAVOLA

0
865

131110065Piše: Dr. Tarik Kurbegović

Čitam portal Saff. Kažu skandalozno. Poltron Fejzić poredi ljude oko muftije Zukorlića sa ISIL-om. Rekoh fino od SAFF-a da je barem skandalozno, no nije trebalo dugo da se kao i obično razočaram u njihove stavove po ko zna koji put. Oni mole tog poltrona Fejzića da povuče svoje stavove, da ne unosi smutnju, jer to ne odgovara istini. Kako jadno, kako bijedno i na kraju licemjerno. Mozda će saff-ovci pomisliti da ih vrijeđam, no evo sad ću da uradim ono što su oni moleći Fejzića da povuče izrečeno prema muftiji Zukorliću pa da vide kako to izgleda. Radi pojašnjenja u magazinu STAV, u valjda posljednjem broju, urednik Mursel Begović novinare SAFF-a naziva majmunima iz majmunarnika.

„Dragi brate Mursele, tebe kao intelektualca par excellence i vrhunskog novinara, a prije svega kao čovjeka i muslimana molim da ostaneš dosljedan istini i ne uspoređuješ saff-ovce sa majmunima iz majmunarnika, jer time unosis smutnju među nas muslimane i ako neko od nas sretne nekog od novinara Saff-a, a on pruži ruku da se pozdravi možda mu neko od nas dadne, u zabuni, bananu. Shodno tome te molim da povučeš rečeno vezano za urednike saff-a“.

Neka pročitaju i uvidjet će da se nisu osjećali lijepo dok su ovo čitali, a znaju da je muslimanu zabranjeno da radi nekom drugo ono što ne bi volio da se njemu radi. Zato ako već nemaju hrabrosti, znanja ili mudrosti da osude još jednog u nizu prodanih duša barem nek budu toliko dostojanstveni pa se izvine muftiji Zukorliću ili priznaju da su i ovaj put pogriješili sa svojim STAV-om.

Fejzića sam upoznao u Novom Pazaru u jednoj od pazarskih džamija na inauguraciji muftije Dudića u predsjednika Mešihata Sandžaka. Tokom svečanog čina i Fejzić je dobio riječ. Govorio je o nekoj ptici sa dva krila, te da ima desno krilo i lijevo krilo, te da se na njega gleda kao na lijevo krilo, a onda opet svi zajedno mahajući letimo kako treba. Samo je tada prešutio da je desno krilo za njega Beograd, gdje već mašu Jusufspahić i Zilkić. Eh, sad problem je da im Sandžak remeti ravnotežu pa da ta dva krila naprave počasni „let iznad kukavičjeg gnijezda“ odakle se konkretno ovakvi izdajnici oslovljavaju epitetima reisova, muftija… ne znajući da time samo degradiraju sami sebe i vjerovatno nesvjesno postaju saučesnici ovakvih istupa i ponašanja prodanih duša.

Poslije svečanog čina inauguracije, prešli smo u restoran „Gazije“ gdje je bio upriličen ručak za zvanice. Puno poznatih lica, a prilikom pružanja ruke poznaniku preko hastala, nageo sam se preko prazne stolice koju sam valjda, na momenat zauzeo mjesto na koje je trebalo sjesti „lijevo krilo“ (iako bi kod nas na Mejtašu on bio nešto drugo lijevo…..) i prije nego sam se ispravio i odmakao od stola, neko me tako mrsko odgurnu i medvjedski promrmlja: „sklon se“. Tada sam i po prvi put došao u dodir sa grmaljem, ali pošto je to bio Muftijin hastal nije dobio od mene zasluženu šamarčinu. Rekoh u sebi: „Bože dragi, zar je ovo ulemanski prvak u Bošnjaka Crne Gore, zar je ovo naš domet“. Vjerujte da nikad ovakvu situaciju ne biste doživjeli sa stvarnim ulemanskim prvakom Bošnjaka u Crnoj Gori, Abdurahmanom ef. Kujevićem. Tako da, ako je nasilno ponašanje simbol ISIL-a onda je to samo Fejzić, ako je simbol za tlačanje sopstvenog naroda Asad onda je to opet Fejzić…. doduše sopstvenog oni su aleviti, al opet Arapi, možda i nisu isti narod, a možda i jesu….

Hajde da ne bude da pametujem, evo opet primjer. Zatekli se ja i dva ahbaba u Crnoj Gori i rekoh da klanjamo džumu u novom Islamskom centru u Baru. Odavno nisam vidio tako lijep islamski kompleks. Iznutra također prelijepo. Klanjali smo i taman da napustimo kompleks sa divnim emocijama, jedan Beranin me je prepoznao i pozvao da popijemo čaj i pojedemo uštipke, da nas ugoste. Sjedosmo nas trojica za hastal, a sa poznanikom što nas pozva sjede još nekoliko ljudi. Pričaju o kompleksu, hvaleći se i da kažem zasluženo. Za vrhom hastala sjeda predsjednik džemata islamskog centra u Baru. Kaže, nije tu kraj otvorila se prva medresa u Crnoj Gori u Podgorici. Letak ispred njega. Uzimam letak i čitam ga. Tamo piše u medresi se uče jezici: engleski, arapski, turski, albanski i maternji. Normalno moja prva reakcija i pitanje, što maternji što ne bosanski.? Ljutito odgovara predsjednik džemata: „Kakav maternji, kakav bosanski, meni je žena iz Goražda, volim ja Bosnu, svi mi volimo Bosnu, ali ovo je Crna Gora, mi smo Crnogorci i jezik treba da bude crnogorski. Imam namjeru da im uputim protestnu notu.“ Ustaju moji ahbabi sa hastala i odoše, ja ostajem iz kurtoazije mada svi vide po našim reakcijama da nam nije pravo, ali hajde da ne remetim želju moga poznanika što nas je pozvao sa namjerom da nas ugosti, ostadoh da sjedim za hastalom. Pošto je taj poznanik sjedio do mene, približava mi se i počinje mi šaputati na uho, blagim tonom, želeći da me uvjeri da nemam razloga da budem uznemiren izjavom te kaže: „Ma realno Tarik, nismo mi Bošnjaci mi smo Crnogorci odnosno muslimani“ nastavljajući dodatno da mi objašnjava kako ni južni Sandžak ili sjeverna Crna Gora nije jedinstven prostor, jer su tamo iz Rožaja, Plava i Gusinja također Crnogorci, muslimani, ali su oni prije svega divljaci ili kako reče „pis mille“ – pošto govorim turski to se pravilno piše „pis millet“ a u prevodu znači prljava nacija. Ustajem sa stola, idemo prema autu i putujemo nazad ispunjeni gorčinom. To je primjer Fejzićeve IZ.

Uvijek sam govorio da ima gorih osoba od Emira Kusturice, Dževada Galijaševića i onih spodoba i evo Fejzić je upravo jedna takva osoba. Razlika između njega i spomenutih osoba je ne samo što je izabrao suprotnu stranu kao i oni, nego on hoće dio bošnjačkog naroda koji naseljava prostore Crne Gore da povede za sobom, da im zatre trag, kulturu i sve ono što jesu da bi bili što bolje sluge režimu koji je njega koristeći poluge državne sile ustoličio za „nakog“ prvaka. Na tom putu ne bira sredstva i nema granica u svojoj drskosti, jer sluga mora đavolu da plati fakturu prodane duše. Dat će Crnogorci Bošnjacima vjerska prava davala je to i bivša Jugoslavija pa si u Bosni mogao biti sve pa i musliman osim Bosanac i Bošnjak. Zašto, zato jer time gubis pravo na zemlju koja ti pripada. Tako i Crnogorci će kroz davanja vjerskih prava Bošnjacima da ih polako asimiliraju stvarajući nepostojeću naciju crnogorci islamske vjerispovijesti. To će da rade upravo kroz lažne prvake i njihove porodice koji će zbog svog životnog komfora stvarati lažnu sliku kako prema svijetu tako i iznutra medju narodom. Za takav odnos, ovdje mislim na bošnjačko stanovništvo, nema nagrade niti priznanja, proći će isto kao i Bosna samo je pitanje životnog momenta koji dušmani uvijek spremno dočekuju i svaki put kroz istoriju ga maksimalno iskoriste. Zato djelovanje Fejzića i sličnih treba osuditi kao predvorje zločina, kao gnusnog saučesnika u pripremanju dijela bošnjačkog naroda da se ponovo kada ih zadesi jaram pitaju šta, kako i zašto dok se i dalje zemlja u kojoj žive natapa njihovom krvlju. Spas za Bošnjake, ako smo već podijeljeni na mnoge partije, ako živimo u različitim državama odvojeni od matice Bosne da svim snagama istrajemo da za sve Bošnjake svijeta može biti samo jedna IZ sa sjedištem u Sarajevu, i iako bih volio da je Sutorina dio Bosne od tog komada zemlje mi je bitnije da ne postoji paratvorevina zvana „IZ u CG“.

Izjave Fejzića su sramota za sve Bošnjake koji su na iole odgovornim funkcijama, a koji ne reagiraju osuđujući ovu drskost. Fejzić nije problem muftije Zukorlića, Fejzić je problem svih Bošnjaka, jer on je tas na vagi naše nacionalne slabosti, zato ovakvi moraju kod nas da imaju gnušanje na većoj deredži i od Karadžića i Mladića.

4.50 avg. rating (89% score) - 4 votes