FORUM BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA: MOSTAR MORA OSTATI JEDINSTVEN

0
1021
13220014_1329072987108740_797418937_nMostar mora biti jedinstven grad. Istaknuto je ovo danas na javnoj tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca. Predložene podjele grada Mostara produkt su bošnjačke politike koja dolazi iz Sarajeva i Mostar nije grad slučaj kao što se to od njega često pokušava napraviti. Uvodničari tribine, biili su bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević i ekspert za lokalnu samoupravu, profesor Elmir Sadiković.

Bivši gradonačelnik Mostara, prisjetio se danas ratnog i poslijeratnog perioda u kojem su se Mostarci borili za jedinstven Mostar.  Kaže, nažalost, borba do danas nije završena.

To je bila  jedna prava patriotska borba i svaka podjela Mostara za nas najveći dušmanluk, tvrdi Oručević.

„Zato sam i reagovao vrlo burno kad sam čuo da je iz bošnjačkih krugova, direktno iz SDA ponuđeno HDZ-u da se Mostar uredi kao 2 općine što je direktna želja Franje Tuđmana i Mate Bobana bila, koju smo mi oborili“, ističe Oručević.

Takva podjela, dodaje Oručević, uvod je u podjelu Bosne i Hercegovine i to se ne smije dozvoliti.

Drama oko Mostara, kao grada slučaja je nepoštena i nepravedna , smatra Oručević, i naglašava da je to je drama kojom su kažnjeni Mostarci, dok politika iz Sarajeva na njoj ubire političke poene.

„Mi imamo lošu politiku prema Mostaru i Hercegovini koja ide iz Sarajeva. Nije nerazvijenost Istočnog Mostara pravi argument nego farsa. Bošnjake bi trebale da razvijaju investicije koje stižu iz Sarajeva. Nije Dragan Čović i HDZ kriv što je Istočni Mostar nerazvijen“.

To, čito nekome odgovara. Ovo što ne postoji u Mostaru nekome odgovara. Nije teško zaključiti kome, poručio je profesor Muriz Spahić.

Zbog svih ovih problema, istaknuto je na današnjoj tribini, tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je 2004. nametnuo novi Statut vođen integralnim načelom – jedan grad, jedna skupština, jedna izvršna vlast, jedan budžet i jedna administracija.

Ešdaun je donio statut kojeg su HDZ-u su proglasili luđačkom košuljom. Zamislite koliko je on dobar bio kada su ga oni odmah proglasili luđačkom košuljom, istako je Oručević.
„Da je njegov statut reaziliran od 2004. do danas, vjerujte mi, da bi to bio idealni grad po uzoru na sve evropske metropole u kojem bi najbolje prošli svi građani, i Hrvati i Bošnjaci i Srbi“; podsjetio je Oručević.

Ekspert za lokalnu samoupravu, Elmir Sadiković, naglasio je da su po tome modelu bile ukinute općine, sa pretpostavkom da će se institucionalnim promjenama stvoriti preduslovi za funkcionalnu i socijalnu integraciju grada.

Po tom principu poštovala su se prava svakog pojedinca u Mostaru i prava svih konstitutivnih naroda.

Grad bi, smatra profesor Sadiković, trebao biti bez podjele na općine, posebno ne na etničkoj osnovi.

Gradonačelnika bi, po meni, građani Mostara trebali birati neposredno na prostoru cijelog grada jer bi time, imao ne samo odgovornost prema gradskom vijeću već bi imao odgovornost prema građanima na prostoru cijelog grada, smatra Sadiković , te dodaje da riješenje za Mostar može biti model za uređenje političkih pa i nacionalnih odnosa u FBIH pa i u cijeloj državi.

Politika HDZ-a i Dragana Čovića opasna je samo onoliko koliko to dozvoli zvanično Sarajevo, smatra Oručević i dodaje da Herceg-Bosna danas nije ništa drugo do udruženje izviđača.

Oručević je ocijenio da će se politika HDZ-a promjeniti u Sarajevu a nikada u Mostaru.

„U Mostaru postoji jedna retrogradna snaga koja se hrani folklorom Herceg Bosne koja ne postoji . Herceg Bosna je kao “udruženje izviđača” koje osim zastava i grbova nema ništa. Neki se uvrijede na to ali to je tako“.

Zapadni Mostar, taj takozvani stolni grad sahranjen je u Dejtonu. Sve dalje što živi, živi na infuziji koja stiže iz Sarajeva. Nešto malo sredstava dobije Sveučilište i Klinički centar. Međutim, Oručević ističe  ako se saberu sve najjače kompanije iz tzv „Herceg Bosne“, sve one su u minusu a te rupe jedino se mogu popuniti iz Sarajeva. Zato su pod kontrolom takve politike i federalne finansije. Čak im  kladionice predstavljaju vitalni nacionalni interes.

Oručević dodaje da Hrvati trebaju ostvariti svoja prava koja im pripadju, ali da se u tome treba imati mjeru. U poslijeratnom periodu, napominje Oručević, među ljudima jeste postojala percepcija da je Mostar hrvatski grad. Izbori koje je dobio, pokazali su suprotno.

Također je istakao tadašnju značajnu ulogu dijaspore koja je tada dala 8000 glasova dala za  Listu za jedinstveni Mostar, te je na taj način ostvarena pobjeda. Međutim, dijaspora je bila  izbrisana i osim u četiri grada, ostala bez prava glasa, napomenuo je Oručević.

Na kraju tribine, kao zaključak istaknuto je opredjeljenje za Mostar bez podjela i za jednistvenu Bosnu i Hercegovinu. „Grad Mostar mora ostati jedinstvena i multietnička jedinica lokalne samouprave“ , poruka je to sa tribine koju je organizovao Forum bošnjačkih intelektualaca.

13233237_1329072997108739_1010435113_n 1
(Vijesti.ba)

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote