GRADONAČELNIK GRADA WINDSORA IZDAO PROKLAMACIJU KOJOM SE 11. JUL OBILJEŽAVA DANOM SJEĆANJA NA SREBRENICU

0
569

5595ae29-67fc-4ebc-90a8-379fb0094cfb-dilkens-day-after-1Gradonačelnik kanadskog grada Windsora Drew Dilkens izdao je proklamaciju kojom se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu, a period od 11. do 17. jula 2015. godine kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini.

Proklamacija je donesena povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su vijest o donošenju proklamacije.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Hamdija Čustović, zahvalio se gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom sjećanja i obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) naglasio je da su “mnoge preživjele žrtve agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljene da napuste svoju domovinu, došle u Kanadu”.

“Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definirane članom 2. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, kazao je Ramić.

Prema njegovim riječima, proklamacija grada Windsora je još jedan u nizu velikih doprinosa istini o agresiji na BiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina.

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada Senad Aličehajić je naveo da je “još jedan pečat istine o Srebrenici i BiH udaren u Windsoru, u Kanadi”.

“Ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda. Onima koji su izgubili najmilije znači i to kad ih se neko sjeti, kad im pruži ruku pomoći i suosjećanja, znači i to kad neko prizna grešku ili pokuša da je ispravi. Sve su to ljudske vrline koje treba gajiti i vrednovati. Dobro je znati da ima ljudi u svijetu koji se bore za istinu, pravdu i ljudska prava”, kazao je Ramić.

Bosanska zajednica u Windsoru, iako mala po broju, ponosna je na ovaj grad. Iz njega je potekla akcija za usvajanje prve rezolucije u Kanadskom parlamentu.

“Nakon pet godina Brian Masse, član parlamenta iz Windsora, reafirmira genocid u Srebrenici još jednom rezolucijom i uvrštava ga u Srebrenici među pet priznatih svjetskih genocida. Proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen obilježje žrtvama srebreničkog genocida. To bi doista upotpunilo priču o ovom malom gradu i njegovoj maloj Bosanskoj zajednica”, navedeno je iz Bosanske zajednice.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote