HOLANDIJA: BOŠNJACI SREBRENICE IMAJU PRAVO NA ODŠTETU

0
760

347598-01-02-300x182Vrhovni sud Holandije donio je danas konačnu presudu po kojoj je Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka iz porodice Nuhanović i Mustafić koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine, prvom genocidu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo više od 8.000 hiljada Srebreničana, mahom muškaraca i dječaka. Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u zaštićenoj zoni Srebrenice, čiji brat i otac su ubijeni u genocidu, te porodica Rize Mustafića, koji je također ubijen.

“Holandija je odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Potočarima 1995. godine”, saopćio je jutros u 10 sati Vrhovni sud Holandije u Den Hagu nakon desetogodišnje pravne borbe Hasana Nuhanovića, bivšeg prevodioca Holandskog bataljona u Srebrenici, koji je izgubio oca i brata, te familije ubijenog Rize Mustafića. Odluka Vrhovnoga suda je konačna pa Državno pravobranilaštvo više nema pravo na žalbu.

Prema mišljenju šest sudija Vrhovnog suda te državnoga advokata, nakon pada enklave Srebrenica u ruke jedinica ratnog zločinca Ratka Mladića, “Ujedinjeni narodi više nisu imali efektivnu kontrolu nad Holandskim bataljonom (DUTCHBAT) pa je upravljanje vojnim trupama u potpunosti bilo pod odgovornosti države Holandije”.

Treba kazati da je državni advokat (advocaat-generaal) P. Vlas koji je savjetnik Vrhovnog suda Holandije, još u maju dao mišljenje da se žalba države Holandije treba odbaciti, sto je po riječima Hasana Nuhanovića bilo vrlo značajno u ovom predmetu. Njegovo je mišljenje uzeto u konačnoj odluci Vrhovnoga suda koji čine šest sudija pa je odluka bila 6+1.

Sudska trakavica koja traje deset godina tako je napokon završena a Hasan Nuhanović i familija Rize Mustafića, supruga Mehida i djeca Damir i Alma dobili su veliku satisfakciju nakon odbacivanja žalbe 2008 godine od strane Okružnog suda.
S presudom Vrhovnog suda Holandije oni će imati pravo na odštetu o kojoj će se tek odlučiti.

 

Izvor: Avaz

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes