Iftar SBK i BKZ u Plavu i Gusinju

0
830

DSC_0211U organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa i Bošnjačke kulturne zajednice, a uz finansijsku podršku Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja iz  Nju Jorka, u restoranu „Aqua“ na obali Plavskog jezera, 29.07.2013. upriličen je zajednički iftar.

Pored više stotina žitelja plavo-gusinjskog kraja iftaru su prisustvovali vjernici iz drugih gradova Sjevernog i Južnog Sandžaka.

Specijalni gosti večeri bili su predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, predstavnik Zavičajnog društva Plava i Gusinja u BiH Salih Šabović.

Nakon iftara obratio se predsjednik BKZ u Plavu Dževat Musić u svojstvu domaćina izrazivši dobrodošlicu i zahvalnost na odazivu, te najavio obraćanje Muharema Purišića u ime pokrovitelja.

Skupu su se obratili i spomenuti gosti, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i predstavnik Zavičajnog društva Plava i Gusinja u BiH.

Na kraju su se prisutnima obratili muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, a nakon njega i predsjednik SBK dr. Mustafa Cerić.

Muftija je kazao da za Bošnjake i uopće muslimane uvijek su važili drugi parametri i da je nepriznavanje genocida počinjenog u Plavu i Gusinju nad Bošnjacima samo jedna stavka u nizu nepriznavanja prava Bošnjacima, te da zato Bošnjaci trebaju prestati tražiti od bilo koga da im bilo šta priznaju:

„Slažem se da se treba potpuno naučno valorizirati svaki detalj onoga što se desilo u plavsko-gusinjskom genocidu. Ali isto tako želimo našu borbu usresrediti prema međunarodnim institucijama koje su za to zadužene da verificiraju naša prava. Takođe želim da stavimo tačku na to da od bilo koga tražimo da nam nešto prizna.“ – kazao je Muftija i pozvao Bošnjake da jedinstvo safa iz džamije prenesu i izvan džamije.

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić govorio je o zadatku, planovima i aktivnostima Svjetskog bošnjačkog kongresa, ističući povezivanje Bošnjaka u cijelom svijetu u prvi plan.

„Sve dok ne doživimo da Bošnjak u Nju Jorku, i onaj u Gracu, i onaj u Ljubljani, i onaj u Zagrebu, i onaj u Sarajevu, i onaj u Plavu i Gusinju, i onaj u Sjenici, i onaj u Prizrenu, znaju da su Bošnjaci prije nego su Sandžaklije, Krajišnici, Prizrenci, mi nećemo stati. Mi moramo shvatiti da, i onaj u Srebrenici i onaj u Plavu i Gusinju, da smo mi jedan narod koji se mora suosjećati sa onim pravilom ‘Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka'“ – kazao je, između ostaloga, Reisu-l-ulema emeritus, a nakon obraćanja proučio je dovu.

S.F.

DSC_0253 DSC_0256 DSC_0248 DSC_0243 DSC_0238 DSC_0230 DSC_0220 DSC_0218 DSC_0216

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes