IFTAR SBK i BKZ U SJENICI

0
964

festival islama 2013 - sjenica 14Još jedan iftar u nizu, u organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa i Bošnjačke kulturne zajednice, održan je sinoć u Sjenici. Ovom predivnom iftaru prisustvovao je veliki broj vjernika, a specijalni gosti večeri bili su predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić I muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić. Iftaru su također  prisustvovali predsjednik BNF-a Hako Duljević, podpredsjednik SBK-a Mirza Šabić, rektor IUNP-a dr. Mevlud Dudić, direktor medrese “Gazi Isa-beg” Rešad-ef. Plojović kao i mnogi drugi.

 

Nakon iftara nastupio je hor ”Firdews” iz Sjenice, koji je sa nekoliko ilahija razgalio srca prisutnih. Zatim je jedan od hafiza iz Egipta proučio nekoliko ajeta iz Kur’ana.

U ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz-ef. Hamidović, koji je na početku poselamio prisutne, poželivši im da se ugodno i prijatno osjećaju u Sjenici. On se zahvalio svima na dolasku, uz molbu Allahu dš.š. da ih sve obilato nagradi.

Zatim se prisutnima obratio glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, koji je, praćen gromoglasnim aplauzom, izašao na binu. Muftija je na samom početku kazao da je Sjenica, sa Kladnicom i Pešteri, simbol gostoprimstava, najlepše osobine kojom se čovjek može ukrasiti. Govoreći o mubarek mjesecu Ramazanu. On je također kazao da Ramazan ima ulogu da kali ličnost, jer čovjek u borbi da što više zaradi često zaboravi ono najvredinje , a to je ljudskost, vjera, karakter, moral.

Muftija Zukorlić je podvukao da je čovjek najsrećniji kada je u dodiru sa istinom, i da samo istina može da natopi dušu radosti i srećom: ”Mnogo puta su me pitali, i za ove u Islamskoj zajednici i za ove u politici, kakva ja kazna za one što su izdali. Kazao sam da za izdaju čovjek ne može nikako dovoljno kazniti izdajnika, samo Allah dž.š. za to može  kazniti.  A na ovome svijetu oni su dovoljno kažnjeni bez toga da ih mi kaznimo. Pustite ih neka žive sa svojom izdajom, sa haram novcem koji su uzeli za izdaju, neka tu vatru stavljaju u svoje stomake, neka tom vatrom hrane svoju djecu, neka tim haram novcem zidaju svoje kuće. Ima li veće kazne od toga?! Nema!”

Muftija se zahvalio donatoru iftara, Adnanu Dragolovčaninu, sinu rahmetli Šefket-ef. Dragolovčanina koji je bio imam ”Sultan Valide” džamije  i predsjednik Medžlisa IZ-e u Sjenici, te pozvao prisutne da prouče Fatihu za dušu rahmetlije.

Muftija je na kraju svog izlaganja pozvao prisutne da posebno ove posljednje dane mubarek mjeseca Ramazana ispune ibadetom, da budu dosljedniji u slijeđenju istine, i kazao da mu je posebna čast što je prisutan nesporni prijatelj Sandžaka i Bošnjaka, dr. Mustafa-ef. Cerić.

Nakon govora Glavnog muftije, prisutnima se obratio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa-ef. Cerić.

On je na početku svog obraćanja pozvao prisutne da prouče fatihu šehidima iz Sjenice koji su dali svoje živote braneći slobodu Bošnjačkog naroda širom Balkana, a posebno za vrijeme agresije na BiH i Bošnjački narod koji je doživeo genocid. U svom izlaganju dr. Cerić je posebno naglasio: “Gdje god pođete ima Bošnjaka i svi ovi Bošnjaci imaju samo jednu želju, da znamo jedni za druge, da se brinemo jedni za druge i da imamo sve što drugi narodi imaju.”

Podsjetivši da je situacija u Egiptu veoma teška, a da je Egipat, posebno Al-Azhar, bio od velikog značaja za Bošnjake, dr. Cerić je poslao poruku sa željom da Egipatski narod doživi slobodu, demokratiju i da međusobno razriješe sva pitanja na miran način, te uputio dovu Allahu dž.š da im pomogne.

Nakon svog izlaganja, Reisu-l-ulema emeritus je proučio dovu.

 festival islama 2013 - sjenica 13 festival islama 2013 - sjenica 12 festival islama 2013 - sjenica 11 festival islama 2013 - sjenica 10 festival islama 2013 - sjenica 08 festival islama 2013 - sjenica 07 festival islama 2013 - sjenica 06 festival islama 2013 - sjenica 05 festival islama 2013 - sjenica 04 festival islama 2013 - sjenica 03 festival islama 2013 - sjenica 02 festival islama 2013 - sjenica 01 festival islama 2013 - sjenica 14

 http://mesihat.org

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes