Iftar SBK i BNF u Bihaću

0
867

14U organizaciji Bošnjačke nacionalne fondacije i Svjetskog Bošnjačkog kongresa u Bihaću je upriličen zajednički iftar za veliki broj uglednih i istaknutih ličnosti iz Krajine, te članova i simpatizera BNF-a i SBK-a. Poseban interes je vladao i zbog gostiju koji su došli uvelučati radost iftara svojoj braći i sestrama u Bihaću i Krajini, predsjednika Svjetskog bošnjačkoh kongresa reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafa ef. Cerić i predsjednika Skupštine SBK-a muftije Muamera ef. Zukorlića. Pored njih, iftaru su prisustvovali predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević, rektor Internacionalnog univerziteta iz Novog Pazara prof. dr. Mevlud Dudić, potpredsjednik SBK-a Mirza Šabić i drugi. Pored njih, iftaru su prisustvovali bihaćki muftija Hasan ef. Makić, rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Refik Šahinović, dekani i profesori Bihaćkog univerziteta, imami, načelnici općina Cazin i Ključ mr. Nermin Ogrešević i Nedžad Zukanović, te ministri u vladi USK-a i drugi dragi gosti. Načelnici općina Bihać i Bužim mr. Emdžad Galijašević i Agan Bunić su zbog opravdanih okolnosti bili prinuđeni odsustvati sa iftara, ali su uputili selame i riječi hvale i podrške Svjetskom Bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji.

Nedžad Hadžić, član inicijativnog odbora BNF-a  poselamio je prisutne, a potom je uslijedio ezan i nakon toga iftar. Poslije iftara prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić, koji je veoma nadahnutim i inspirativnim govorom počastio prisutne brojnim savjetima, primjerima i porukama koje su se nizale u njegovoj besjedi.

„Ja neću nikoga kritikovati, jer se to pokazalo neproduktivnim da kritikuješ druge. Ja ovim želim da sebe i vas pozovem i prozovem da sami sebi uputimo kritiku i da se obavežemo da ćemo za našu naciju raditi onoliko koliko možemo, svako iz svog ugla.“ – poručio je muftija Zukorlić. On je, također, poručio Krajišnicima da „srce Bosne najjače pulsira upravo u Krajini“, jer su to dokazali u proteklom periodu i kada god je zatrebalo. Naglasio je potrebu da Bošnjački narod na idućem popisu dokaže da je svjestan sebe i svoga identiteta. Posebno se osvrnuo na činjenicu da oni koji žele Bošnjačkom narodu podvaliti kukavičje jaje dobivaju izuzetno mnogo prostora u medijima, a prava, istinska i historijski i faktički utemeljena istina o Bošnjacima se stavlja u sasvim negativan kontekst. „Jevrej iz Izraela na popisu stanovništva se ne izjašnjava kao izraelac, već kao jevrej.“ – naglasio je muftija Zukorlić i izazvao oduševljenje prisutnih koji su ga sa velikom pozornošću i zadovoljstvom slušali.

Nakon obraćanja muftije Zukorlića, prisutnima se obratio predsjednik SBK-a, reisu-l-ulema emeritus  dr. Mustafa ef. Cerić, koji se prisjetio da je u istom prostoru gdje je 1993. godine pozivao Bošnjake da ostanu vjerni svojoj domovini, a nije ni truna sumnjao u njihov nepokolebljivi stav, danas želi Bošnjacima odaslati još jaču poruku, a ona glasi „Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka.“ On je istakao važnost borbe za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka i rekao: „Ko god se trudi da Bošnjaci imaju sve ono što imaju i svi drugi narodi na Balkanu, u Svjetskom Bošnjačkom kongresu i nacionalnim institucijama će imati jakog partnera.“ Dr. Cerić je izrazio žaljenje zbog toga što je bio spriječen prisustvovati dženazi za 48 nevino ubijenih Bošnjaka i Bošnjakinja u Prijedoru, ali je naglasio da Prijedor i druga mjesta u kojima je počinjen genocid moraju biti fokus našeg interesovanja. Osudio je napad na Muniru Subašić i majke koje su se našle 13. jula u Kravici i željele mirno i dostojanstveno posjetiti mjesto stradanja njihovih najmilijih. Poručio je da one ne smiju ostati same, već da svaki Bošnjak i Bošnjakinja trebaju biti hrabri i odvažni kao što su to majke Srebrenice.

Nakon zajedničkog klanjanja akšam namaza, zajednička teravija je klanjana u džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Potom je uslijedio Ramazanski govor dragih gostiju dr. Cerića i muftije Zukorlića. Govorili su o blagodatima Ramazana, potrebi da se iskoristi Ramazan u zadovoljavanju duhovnih potreba i da muslimani moraju raditi na sebi i svom duhovnom odgoju.

Prije iftara u pratnji muftije bihaćkog Hasana ef. Makića, visoka delegacija je obišla gradilište gradske džamije u Bihaću i posvjedočila i upoznala se o tokovima radova evocirajući uspomene na sve teškoće kroz koje je prolazila Islamska zajednica na čelu sa Muftijom dok je došlo do početka izgradnje ove lijepe džamije.

Oduševljenje i sreća na licima ljudi koji su čuli brojne korisne savjete i izuzetno kvalitetna razmišljanja Bošnjačkih intelektualaca i predvodnika Bošnjačke nacionalne svijesti u nadi da će ovakvih prigodnih trenutaka biti još češće.

 

N. Horozović

 

13 3 5 6 7 10 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.bnfondacija.org

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes