IGK TRAŽI UKIDANJE ODLUKE O PROGLAŠENJU MILANA BANDIĆA POČASNIM GRAĐANINOM GRADA SARAJEVA

0
661

Milan bandicŽrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima traže ukidanje odluke o proglašenju Milana Bandića počasnim građaninom grada Sarajeva.

Izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za televiziju Al Jazeera Balkans „da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta“, Institut za istraživanje genocida Kanada smatra neprihvatljivom i uvredljivom za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi, kako je istakao, „Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu“, žrtve i svjedoci agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi prijatelji Bosne i Hercegovine u Kanadi i SAD  doživljavju kao atak na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države Bosne i Hercegovine, te kao veliki udarac na demokratizaciju bosanskohercegovačkog društva i države. Izjava Bandića je i direktno, neprijateljsko uplitanje u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine.

Milan Bandić morao bi znati da bi podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini značila podršku oživljavanju tzv. paradržave „Herceg-Bosne“, odnosno zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom Tuđmanom za koji su bivši čelnici Hrvata u Bosni i Hercegovini na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područje bivše Jugoslavije presuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je 29. 05. 2013.  u presudi Jadranku Prliću i ostalima, ustanovio je da je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu postojao udruženi zločinački pothvat Republike Hrvatske, koji je za cilj imao osnivanje hrvatskog entiteta.  U pismenom obrazloženju spomenute presude je navedeno da je Sudsko vijeće, van razumne sumnje, zaključilo da je pokojni predsjednik Republike Hrvatske, Franjo Tuđman, kao čelnik udruženog zločinačkog pothvata, s liderima tzv. paradžave “Herceg-Bosne”, dogovorio etničko čišćenje  nekatoličkog življa s dijelova Republike Bosne i Hercegovine, koje su označili “hrvatskim” teritorijem. Sve je to, kao što je poznato, bilo koordinirano s udruženim zločinackim pothvatom Srbije i Crne Gore, što je rezultiralo instaliranjem tzv., ilegalne, nepravedne, genocidne “Republike Srpske” u Bosni i Hercegovini, ali i najvećim zločinom protiv čovjeka i civilizacije, poslije holokausta u Evropi. Da nije bilo Tuđmanove kolaboracije s Miloševićem, agresija Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu puno ranije je mogla biti zaustavljena.

Neshvatljivo je da ovakve Bandićeve izjave dolaze u vremenu kada sve više stiže zahtjeva za potpuno ukidanje ilegalnog, nepravednog, dejtonskog poretka i povratka prvomartovske referendumske volje u ustavno uređenje Bosne i Hercegovine.

Izražavajući volju žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i volju mnogih Kanađana i Amerikanca i njihovih organizacija, prijatelja Bosne i Hercegovine, Institut za istraživanje genocida, Kanada podržava inicijativu da se poništi Odluku o proglašenju Milana Bandića počasnim građaninom grada Sarajeva.

 

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes