ISTI CILJEVI SRPSKE POLITIKE KAO PRIJE 20 GODINA

0
817

unnamed (1)Ista je politika, isti su ciljevi srpske politike kao i prije 20 godina, pokušaj nastavka realiziranja onoga što nije uspjelo 1992. godine, ali vjerujem da bošnjački narod nema taj stepen naivnosti kao te 1992. – kazao je predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, uvodničar javne tribine Foruma bošnjačkih intelektualaca o temi “Položaj i perspektive bošnjačkog naroda-ukidanje ili otcjepljenje RS-a”.

Smatra da živimo u trenutku kada su tendencije destrukcije BiH očigledne, one su čak formalizirane kroz rezoluciju SNSD-a otcepljenjem RS, odnosno, deklaracije kojom se negira država BiH, njene nadležnosti, konkretno sudova.

Tokić navodi da je sličan scenarij bio i 1992. godine, ali se upotpunjava činjenicom o negiranju genocida “koja u ovom trenutku ima i međunarodne sponzore”, i opredijeljenosti vlasti u Srbiji i u RS-u da nastavi ne samo sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, nego i drastičnom diskriminacijom bošnjačkog naroda kroz nepriznavanje jezika, kulture, identiteta.

Predsjednik Foruma Suad Kurtćehajić je kazao kako je puno vremena prošlo od presude Međunarodnog suda pravde za genocid, a da se nije radilo na tome da se ta presuda iskoristi.

– Nije normalno da je praktično donesena presuda protiv institucija RS, vojske, policije, da su svi čelnici te tvorevine ili procesuirani, ili su u zatvoru, a da istovremeno taj entitet postoji i da se Srebrenica nalazi unutar tog entiteta – kazao je.

Vjeruje da postoji pravni osnov da se pokrene akcija da se Srebrenica izuzme iz Republike Srpske.

unnamed (6) unnamed (5) unnamed (4) unnamed (3)

(Fena)

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote