ISTRAGA PROTIV MENSURA PELJTE UDAR NA HEROJE OVE DRŽAVE

0
632

Peljto-Mensur-portret-bivSarajevo, 24. jul 2014.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje relativiziranje i pokušaj izjednačavanja dželata i žrtve.  Svjetski bošnjački kongres u potpunosti stoji iza svakog heroja koji je učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine.

Stoga, Svjetski bošnjački kongres  staje u odbranu našeg proslavljenog boksera Mensura Peljte, protiv kojeg je Tužilaštvo Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu za navodne ratne zločine zbog nečovječnog postupanja prema ratnim zarobljenicima.

Svjetski bošnjački kongres napominje Tužilastvo i druge sudske institucije u Bosni i Hercegovini da je Brčko grad strašnog pokolja nad Bošnjacima izvršenog od strane veliko-srpskog agresora.

Brčko je grad u kojem su Bošnjaci u toku agresije u potpunosti etnički očiščeni, na hiljade Bošnjaka je ubijeno, a ostatak je prislino odvedeno u logore.

U logorima Bolnica, Stara Džamija, Autoprevozničko preduzeće “Laser”, hotel „Posavina”, Kasarna, zgrada SUP-a, Fiskulturni dom “Paratizan”(sabirni centri), te “Luka”, kafana “Westfalija”, Brezovo polje, Fast food restaurant, Majevica i hotel “Galeb” ubijeno je na hiljade Bošnjaka, vršena su strašna psihička i fizička maltretiranja.

Posebno se izdvaja logor „Luka“ u kojem je prema podacima Ekspertne komisije za istraživanje kršenja međunarodnog humanitarnog prava Ujedinjenih nacija, “više od 2.000 muškaraca“ ubijeno i “bačeno u rijeku Savu“.

Prema izvještajima preko 500 djevojčica, djevojaka i žena je silovano.

Sve ovo gore navedeno govori o stanju koje je vladalo u Brčkom i zločinima koje je počinila Vojska Republike Srpske, koja je izvršila klasični genocid nad Bošnjacima Brčkog.

Istraga protiv Mensura Peljte predstavlja  još jedan udar na heroje ove države, i Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid „Svjetskog bošnjačkog kongresa“ stoji na raspolaganju u dokazivanju istine i borbi protiv daljih napada na državu Bosnu i Hercegovinu i njene heroje.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote