IVANIĆU, NEJAKI SMO, ALI NISMO GLUPI!

0
760

 

ceric-ivanicAutor: Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisulema emeritus dr. Mustafa Cerić

Poštovani mr. Ivaniću,

Primite izraze mojeg osobnog poštovanja zato što osobno znam i javno priznajem da smo, ne tako davno, zajedno radili korisne stvari za naše bosansko društvo i našu bosansku državu.  Vi kao obećavajući političar, a ja kao odgovorni vjerski poglavar nadvladali smo tenzije nakon nasilnog sprečavanja prvog pokušaja postavljanja kamena temeljca za obnovu porušene Ferhat-pašine džamije u neratnoj zoni Banja Luke.

Nemojte se ljutiti što naglašavam izraze “bosansko društvo” i “bosanska država”. To mi je u mojoj bosanskoj krvi… jače od mene… starije od mene… trajnije i od mene i od vas.

Razumio sam da vi nemate ništa protiv te moje bosanske sudbine, ali ne želite da vam ništa  namećem. Ja to i ne činim. Vama se to samo čini. Vi biste, vjerovatno, da ste u mojoj poziciji, to činili meni, pa vam čudno što ja to ne činim vama. Za svaki slučaj vi mene optužite za ono što nisam učinio da se ne bih sjetio da to učinim. To je vaša oprobana metoda zastrašivanja.

Pošto vi, dakle, ne prihvatate ništa što je bosansko kao vaše, nego samo kao moje, onda mi nije jasno zašto vam smeta to što ja kažem da je ovo moj bosanski jezik? This is my Bosnian Language! Neka bude i vaš! Neka ne bude samo moj. Ali, ako vi nećete da bude i vaš, kako imate obraza meni osporavati pravo da bude moj? I ako treba neka bude samo moj! Neka ne bude i vaš! To je vaš izbor! I živite s njim, ali ne na moju štetu!  Nemate pravo mene optuživati da Bosnu prisvajam samo sebi? A zašto i ne bih ako se vi odričete Bosne i svega što je bosansko? Pa nisam vam ja kriv zbog toga. Volite Bosnu, kao što je i ja volim. Bosna je i vaša samo onoliko koliko je vi doživljavate svojom. Onoliko koliko je volite kao svoj dom! Kao svoju domovinu i svoju državu!

Mr. Ivaniću, kako možete odbijati da i vi zovete moj jezik bosanski jezik baš zato što ga ja tako zovem? Kao moje ime, kojeg mi je majka dala. Kao moje maternje ime, Mustafa! I kao moj maternji jezik bosanski! Kako biste se vi osjećali da ja vama kažem: zovite se vi kako hoćete, ali ja vas neću zvati tako (Ivan), jer to nije “realno” u Bosni? Jadno biste se osjećali? Ali, ja se ne osjećam jadno, već tužno i žalosno što na početku 21. stoljeća moram objašnjavati svojim komšijama ono što je bjelodano svakom čovjeku koji ima oči da vidi i zdravu pamet da razumije.

Zašto me optužujete da prisvajam Bosnu zato što moj jezik nazivam bosanski jezikom? Bosna je moja, kao što je i bosanski jezik moj na isti način kao što je Bosna bila Kulina bana i kao što je bosnaski jezik bio Vuka Karadžića, koji je na temelju bosanskog jezika standardizirao gramatku našeg nam zajedničkog maternjeg jezika. Ja nisam iznenađen nedostatkom vaše zdrave političke pameti, koju sam očekivao, već sam iznenađen nedostatkom vašeg poštivanja  moje bosanske inteligencije, što nisam očekivao.

Mr. Ivaniću, mi Bošnjaci smo vojno nejaki. Ti to znaš. Ali, nismo glupi. Nismo blečci iako ti se to možda ponekad čini. Nema smisla da nas vi optužujete da vam mi uskraćujemo ono čega se vi sami odričete. Nije dostojno vaše inteligencije da nas na tako providan i perfidan način zaglupljujete vašim anti-tezama, koje su možda i mogle nekad proći, ali više nikada. Zato vas molim da me dobro razumijete kad vam kažem: ovo je moja Bosna, ovo je moja bosanska država, ovo je moj bosnski jezik, ja sam Bošnjak, ponosni Bosanac. Ali, to ne znači da vama oduzimam pravo da i vi sve to kažete još glasnije i još jasnije. Ali ako vi to nećete, onda se nemojte ljutiti, niti meni osporavati pravo da to kažem i napišem u svim mojim zvaničnim  dokumentima države Bosne i Hercegovine od Save do Mora i od Drine do Une.

To je čisto zaglupljivanje ako vi javno kažete da ime koje ja sebi nadijem nije za vas prihvatljivo zato što to nije politički “realno”, a ime koje vi sebi nadijete, Ivan, mora biti prihvatljivo meni samo zato što ste vi Srbin a ja Bošnjak.  Gadi mi se da na ovakav način mislim i s vama komuniciram, ali vi ste mi to nametnuli vašim odgovorom u ime vaše partije (PDP), gdje ste počasni predsjednik, u kojem se ibretite mojoj reakcijom na vaš intervju na TV1. Na isti način ste govorili nesuvislo i zaglupljujuće i u intervjuu na FaceTV sa Senadom Hadžifejzovićem, nakon čega vam pišem ovo pismo u nadi da ćete razumjeti moju poruku: nejaki smo, ali nismo glupi!

Mr. Ivaniću!

Please, poštujte našu inteligenciju!

I upamtite!

Naša bosanska inteligincija je nama dar Božji!

Kao što su i Bosna i bosanski jezik nama dar Božji!

To nam vi niste ni poklonili, niti nam vi to možete oteti!

Informativna služba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes