IZAZOVI SUOČAVANJA S PROŠLOŠĆU I MOGUĆI ODGOVORI SRBIJANSKOG DRUŠTVA

0
842

svjetski-bosnjacki-kongres-logo-325x200.1360082843.02Član Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocide Svjetskog bošnjačkog kongresa, Dževad Koldžić iz Sjeverina kod Priboja, na seminaru OEBS-a u Kovačici

U organizaciji OEBS-a, od  30. avgust – 3. septembar 2013.godine, u Kovačici, održan je seminar za mlade iz političkih partija u Srbiji na temu: Izazovi suočavanja s prošlošću i mogući odgovori srbijanskog društva“.

      Na seminaru je u svojstvu predavača, učestvovao i gospodin Dževad Koldžić, član Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Gospodin Koldžić je, kao član porodica otetih  iz Sjeverina, govorio na temu: „Položaj žrtava ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije“.

On je, izmedju ostalog, ukazao na “težak položaj porodica žrtava ratnih stradanja i ratnih zločina i genocida, te da država Srbija još uvijek nije pokazala nikakvo interesovanje za one koje su najviše pogodjeni i direktne su žrtve zločina iako je od tada prošlo više od 20 godina. Još uvijek nije učinjeno ništa kako bi se pronašli posmrtni ostaci ubijenih. Do sada su pronadjeni samo posmrtni ostaci Medredina Hodžića.

    Takodjer, država nije učinila ništa po pitanju reparacije niti na bilo koji drugi način pomogla porodice, iako su ubijeni bili gradjani Republike Srbije. U isto vrijeme, ista ta država na svakim  mogući način pomaže osudjene za ratne zločine, kao i njihove porodice, koji se nalaze u Hagu, medju kojima je i osoba odgovorna za zločin u Sjeverinu i Štrpcima, Milan Lukić.

   Dževad Koldžić je sin Mevlide Koldžić,  jedine žene koju su, pored 15 muškaraca Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine, oteli pripadnici jednice „OSVETNICI“ kojom  je komandovao Milan Lukića iz Višegrada, mučili i ubili na obali Drine u blizini Višegrada.

    Prema brojnim dokazima, kao i privatnim bilješkama Borisava Jovića, bivšeg predsjednika Predsjedništva SFRJ, otmica i ubistvo Bošnjaka u Sjeverinu i Štrbcima izvršeno je kako bi se izvršilo etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva uz granicu Sandžaka prema Bosni kako bi se, kako Jović zapisa:“spriječilo ujedinjenje Muslimana“.

 Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a će u saradnji sa ostalim nacionalnim institucijama učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se utvrdila puna istina o ovim zločinima, te kako bi porodice ubijenih u Sjeverinu i Štrpcima ostvarili barem minimum satisfakcije za ono što su priživjeli.

Info služba

Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote