IZDAJNIČKA POLITIKA FIKRETA ABDIĆA SE NE MOŽE IZJEDNAČITI SA BRANITELJIMA BOSNE

0
961

fikret-abdic(BINA, 1. decembar 2013, Sarajevo) Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava svoje ogorčenje i zabrinutost povodom još jedne u nizu skandaloznih odluka Ustavnog suda Federacije BiH, kojom se pripadnici izdajničkih formacija Fikreta Abdića izjednačavaju u pravima sa braniteljima Bosne i Hercegovine, odnosno pripadnicima Armije BiH.

Naime,postupajući po apelaciji nedavno hapšenog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira Ustavni sud FBiH,  potvrdio je da  član 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, te članovi 43. i 45. Zakona o pravima branilaca FBiH nisu u skladu sa Ustavom FBiH, ali član 35. (stav 1.) Zakona o pravima branilaca u skladu s Ustavom FBiH. Ovim su pripadnici takozvane „NARODNE ODBRANE TAKOZVANE POKRAJINE ZAPADNA BOSNA“ (APZB) riješili svoj status i imat će sva prava ranjenih, poginulih, nestalih pripadnika oružanih snaga BiH.

Tim povodom, predsjednik FBiH, Živko Budmir istakao je slijedeće:

„Presudom je ispravljena nepravda prema pripadnicima vojske autonomne oblasti Zapadna Bosna. Samo oni kao sudionici rata nisu ostvarivali prava na temelju učešća u ratu. Ovom je presudom po drugi put naloženo da svi sudionici rata trebaju ostvarivati jednaka prava“.

Ratni krajiški komadant i predsjednik Odbora za boračka i invalidska pitanja u Parlamentu FBiH, Ibrahim Nadarević  jasno je dao do znanja da se ne slaže s Budimirovim mišljenjem i odlukom. U svom obraćanju medijima Nadarević je istakao, citiramo: „U Beogradu 1993. Fikret Abdić je sa Slobodanom Miloševićem formirao operativnu grupu Pauk, kojom je komandovao Mile Novaković i koja je bila agresor na BiH. Snage Fikreta Abdića su izdajnici, izvršili su agresiju na BiH.“

Nakon odluke Ustavnog suda BiH, koji je pozivajući se na proceduralne razloge, odlučioo puštanju na slobodu počinioca genocida u Srebrenici, kojima je tokom sudskog procesa dokazana krivica, ovo je još jedna u nizu skandaloznih odluka najviših sudskih instanci koje imaju za cilj relativizaciju svega onoga što se je dešavalo tokom rata u Bosni.

Kako drugačije objasniti paradokse da dok se zločinci puštaju da se slobodno šetaju, smijući se svojim žrtvama u lice, pritom im se iz državnih budžeta organizira doček, s druge strane čak ni djeca nemaju pravo da u svojoj zemlji izučavaju jezik kojim govore i identitet kojem pripadaju.

Ovo je ponižavajuća poruka koja ima za cilj da svim onima koji su krvarili braneći svoju rodnu grudu poruči da je isplativije bilo izdati i sarađivati sa neprijateljima svog roda i doma, jer na kraju ispadne da svi imaju ista prava.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a svjestan je potrebe i ohrabruje međubošnjački dijalog u Krajini i snažno se zalaže za iznalaženje metoda koje će dovesti do saniranja štete koju je prouzrokovala izdajnička politika Fikreta Abdića. Ali, čak i takvi plemeniti ciljevi ne mogu se realizirati na štetu istine da nisu isti oni koji su branili i oni koji su izdali Bosnu.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva sve patriotske, probošnjačke i probosanske snage da stanu u jedan saff protiv ovakvih zlonamjernih tendencija, te da, bez obzira na ovu smutnju koja se namjerno plasira, ostanu dosljedni odbrani prava na dosljednu odbranu Bosne i Hercegovine, njenih građana i vrijednosti koje ona predstavlja.

 

            SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes