Izjava reisu-l-uleme emeritus dr. Mustafe Cerića, predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa povodom jučerašnje najave podnošenja krivične prijave protiv Koalicije “1.mart”

0
797

emir1U povodu jučerašnje najave podnošenja krivične prijave protiv Koalicije “1.mart” na čelu sa Emirom Suljagićem, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa je izjavio:

  Muhammed  (a.s.) nas poučava da je moralna obaveza svakog punodobnog insana da se bori protiv nepravde u društvu jezikom ako ne može rukom, odnosno srcem ako ne može jezikom, ali to je stanje najslabijeg morala. Južnoafrički biskup Desmond Tutu je kazao: “Ako smo neutralni u odnosu na nepravdu, onda smo se opredjelili na stranu tlačitelja…”. Nažalost, Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta, ne samo da nije digao glas protiv nepravde koju provodi Željka Cvijanović protiv Koalicije “1. mart” na čelu sa Emirom Suljagićem, već je javno stao na stranu tlačitelja i tako učinio Hesinški komitet irelevantnim u njegovoj misiji borbe za ljudska prava. Razumijemo potrebu Srđana Dizdarevića da bude na liniji srpske politike, ali ne prihvatamo da se međunarodna institucija Helsinškog komiteta zloupotrebljva za lične i privatne interese. Srđan Dizdarević nije imao potrebu da u ime Helsinškog komiteta osudi brutalnost srpske policije nad bošnjačkim ženama i majkama šehida u Kravicama kod Bratunca, ali je imao potrebu da se oglasi i osudi Koaliciju  “1 mart” i Emira Suljagića zato što se usudio, da se bori za osnovna ljudska prava Bošnjaka u manjem bosanskom entitetu. Svaki savjestan i odgovoran čovjek treba da stane na stranu ugroženih, a to su Bošnjaci u manjem bosanskom entitetu i osudi pristrasnost i neosjetljivost prema ljudskim pravima Helsinškog komiteta, kojeg predstavlja Srđan Dizdarević – kaže se u izjavi dr. Cerića.

 

Informativna sluzba SBK

 
 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote