IZVINJENJE KANADSKE VLADE ZA METE NAZVANE ‘BOSANSKI MUŠKARAC’

0
603

Kanada_Bosna_target-2Nakon što je početkom ovog mjeseca kanadska Vlada objavila sporni tender za nabavku meta nazvanih „Bosnian Male“ (bosanski muškarac), a što je izazvalo uznemirenost i negodovanje brojne Bošnjačke zajednice u toj zemlji, mnogi protesti urodili su plodom.

Naime, Vlada Kanade je bošnjačkoj zajednici uputila zvanično izvinjenje, a i Vlada Velike Britanije, čiji bi vojnici također uvježbavali gađanje na spornim metama, donijela je odluku da odustaje od upotrebe meta diskriminirajućeg naziva.

„Nadam se da će svi iz ovoga izvući pouku, da se ne upuštaju u avanturu vrijeđanja osjećanja drugih, posebno onih koji su prošli kroz iskustvo genocida, kao što su to Bošnjaci. No, u svakom slučaju, zahvaljujemo se vladama i Kanade i Britanije, što su uočile i priznale propust i ispravile ga“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, koji je među prvima apelirao da vlade Kanade i Velike Britanije promijenu svoju odluku.

Posebnu zahvalnost dr. Cerić je još jednom uputio lordu Paddyju Ashdownu, koji je alarmirao britansku Vladu i javnost čim je saznao za sporne nazive meta i namjeru britanske vojske da ih koristi u svojim vojnim vježbama.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote