JAHAČI APOKALIPSE (ČETVRTI DIO)

0
959
ceric-mustafaPiše: Mustafa Cerić
Četvrti dio
Inat nije samo riječ. Inat je avet samovolje. Može biti i dječija igra, ili dječija zabava… Ali, kad je inat igra političara, onda to nije zabava. Onda je to mrak pred očima… svjetla se gase… niko nikoga ne vidi… čuje se samo glas onoga koji veli: (mi) možemo ignorisati sve odluke… i na taj način se inatiti narednih sto godina. Ništa novo, ali jeste osvježavajuće. Za one koji misle da je sve gotovo. Da je sto godina inata bilo dovoljno da Beograd shvati da je Bosna nepodjeljiva, nepobjediva, nesalomnljiva, nepokoriva, neosvojiva, neprisvojiva, neotuđiva… Očito da sto godina nije bilo dovoljno. Treba još sto godina inata. Ali, ništa ne brini. Proće i narednih sto godina inata bez zarera. Bosna će biti, ostati i opstati moja i tvoja zemlja… i država. Šta? Buniš se što kažem: ovo je moja zemlja Bosna… ovo je moja Bosna – država!
Neš vjerovat, ali tvoja buna mi veoma prija. Prija mi što mi ne daš da je Bosna samo moja. Ja hoću da je Bosna i tvoja kao što je i moja. Ali ti nečeš. Ti hoćeš da je Bosna tuđa. Ti hoćeš da je Bosna Srbija. Molim te shvati da Srbija nije nikad bila Bosna. Nikad Srbija nije vladala Bosnom. A Bosna jeste vladala Srbijom. Ali, Bosna ne pati od toga. Ne pati Bosna niti od kompleksa više nito od manje vrijednosti. Bosna je vrijedna sama po sebi. Bosna se ne vrednuje po nikom drugom, već po samoj sebi. Ona niti se dodvorava Srbiji, niti joj prijeti. Nisi čuo ni jednog Bosanca da kaže da Bosna može da ugrozi teritorijalni integritet Srbije, ali neće. A mi u Bosni stalno slušamo da bi Srbija mogla ugroziti granice Bosne, ali neće. Kao da Bosna postoji od srbijanske milosti. Nikad Bosna nije bila muhtač ničije milosti. Bosna je saburom obučena. Jači je moj sabur nego tvoj inat. U tome je razlika. Ti tvoj inat goniš da otuđiš Bosnu od sebe, a ja moj inat, moj sabur, gonim da sačuvam Bosnu za sebe. I za tebe. Slušaj Martina Bubera, koji kaže da osnovne riječi nijesu riječi za sebe, nego parovi riječi. Jedna osnovna riječ je par Ja-Ti. Zato kad kažem “Ja i Moje”, ja kažem par riječi “Ja-Ti” i “Moje-Tvoje”. Ako bi i ti tako mislio i govorio “Ja-Ti” i “Moja-Tvoja”, Bosna, bilo bi nam svima bolje. Bilo bi nam svima jasno o čemu pričamo. Ne bi tebi bilo krivo što ja s ponosom ponavljam da je Bosna moja zemlja i moja država. Nemoj da ti je krivo. Ili neka ti je krivo. Ne daj mi da je Bosna samo moja. Bori se da bude i tvoja. Ne daj da Bosnu ugrožava Srbija. Ni bilo koja druga država u našem bližem i daljnem okruženju. Neka Bosna bude tvoja kao što je i moja. Ali, iskreno i pošteno. Voli je kao što je ja volim. Ljubi je kao što je ja ljubim. Nemoj je mrziti. Nemoj se narednih sto godina inatiti u nepoštivanju njenih sudova i sudskih odluka. Nemoj joj jezik plaziti. I njenu čast i ponos gaziti. Prihvati je kao tvoju zemlju i državu. Nemoj je nikom ni davati ni prodavati. Čuvaj je kao zjenicu tvoga oka. Kao znak tvoje časti i ponosa. Nemoj joj prijetiti ako nije po volji Beograda. Neka Beograd brine o sebi.
maxresdefault (1)
Bosni je uvijek dobro bilo kada je slušala svoje bosansko bilo; kada je pjevala svoje vlastite pjesme; kada je živjela svoju vlastitu slobodu i sanjala sebe u svom vlastitom miru. I svima je dobro kada je “mirna Bosna”. I svima je lijepo kada je Bosni lijepo. Ako Bosna nije mirna, niko nije miran. Od slijepog i mračnog inata nema selameta; od inata nema goreg zanata. Nemoj se odupirat. Pusti tvoju savjest da pobijedi tvoj inat. Nije inat, već je savjest neuništiva. O tome ti hoću govoriti. O tvojoj i mojoj savesti.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes