JAVNOST NE SMIJE ZATVORITI OČI PRED KRŠENJEM OSNOVNIH DJEČIJIH PRAVA

0
858

00c72c5d2de71982da68ebee42705614_M(BINA,  01. decembar, 2013) Odbor ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje anticivilizacijski pritisak od strane političke i sudske vlasti u manjem bosanskom entitetu, protiv djece i roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši, iz razloga što odbijaju pohađati nastavu dok im se ne obezbijede prava na nastavu na bosanskog jeziku i izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Tim povodom, ministar prosvjete  i kulture RS, Goran Mutabdžija je u svom obraćanju medijima (29. novembra 2013. godine) istakao, citiramo:  „Ogroman je uspjeh kad i jedno dijete krene u školu, pa makar to bilo i uz prijetnje njegovim roditeljima“, nakon čega je uslijedio novi pritisak na roditelje, koji su obaviješteni da je protiv njih predat Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu Kotor Varoš.
Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a daje punu podršku učenicima i njihovim roditeljima na putu njihove pravedne borbe za ostvarivanje njihovih elementarnih ljudskih prava i sloboda. Jedno od osnovnih prava djeteta je upravo pravo na obrazovanje, no sudeći po svemu čemu su djeca Bošnjaci izloženi u Kotor Varoši, njima je to pravo uskraćeno.

Odbor izražava svoje veliko razočarenje činjenicom da u 21. vijeku postoje sistemi kojima nije sveto ništa, a pogotovo dječija prava, i koji nastoje da putem ugnjetavanja najugroženije kategorije društva ostvare ono što nisu uspjeli tokom agresije na Bosnu i genocida nad bošnjačkim stanovništvom.

Odbor izražava veliku zabrinutost zbog nepostojanja vizije kod bošnjačkih predstavnika da iznađu način rješavanja nastale situacije, te udovolje zahtjevima učenika bošnjačke nacionalnosti.

U skladu s gore navedenim, Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid traži od Kriznog štaba za zaštitu nacionalnih prava bošnjačke djece u obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kojeg je formirao Svjetski bošnjački kongres, da razmotri i ostale mogućnosti i ponudi nadležnim organima  alternativna rješenja, koja bi bila primjenjiva i na taj način preuzme inicijativu u smislu dugoročnog rješavanja problema diskriminacije, segregacije i klasičnog aparthejda, koji se sprovodi nad bošnjačkim narodom u manjem bh. entitetu.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva međunarodnu javnost da ne zatvara oči pred ovim brutalnim kršenjem osnovnih civilizacijskih tekovina.

Bošnjaci s pravom očekuju da međunarodna zajednica preuzme dio svoje odgovornosti i onemogući nasljednike tekovina politike 90-tih godina u njihovim destruktivnim i nehumanim aktivnostima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote