JEDINO MOGUĆA PRAVEDNA ODLUKA HOLANDSKOG SUDA

0
766

admir-muratovicSaopćenje za javnost Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa, upućuje najiskrenije čestitke gospodinu Hasanu Nuhanoviću, kao i rodbini rahmetli Riza Mustafića zbog dosljedne borbe da pred holandskim sudom dokažu odgovornost holandskih vojnika iz sastava UNPROFOR-a koji nisu spriječili odvođenje Bošnjaka, među kojima i roditelje i brata gospodina Nuhanovića i Rizu Mustafića, od strane srpskih snaga gdje su kasnije i ubijeni.

Hasan Nuhanović je radio kao prevodilac u bazi holandskog bataljona  UNPROFOR-a u Srebrenici, dok je Rizo Mustafić bio uposlen kao električar u bazi.

Ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, naredili su i  predvodili ubijanje preko 8 hiljada Bošnjaka, muškaraca, kada je hiljade njih bilo spriječeno da se skloni u bazu holandskog bataljona u Srebrenici. Također je na stotine njih predato iz baze, od strane holandskih vojnika srpskim trupama, koji su kasnije pogubljeni.

Sud u Holandiji je donio jedino moguću pravednu odluku da su holandski vojnici odgovorni što nisu učinili ništa da zaštite civile, iako su po mandatu to bili obavezni, i zato moraju platiti odštetu porodicama žrtava.

Ovo je prva presuda po kojoj su trupe pod zastavom UN-a proglašene odgovornim da nisu učinile ništa ili dovoljno da izvrše svoju misiju spašavanja civila od genocida i zločina, i zbog toga se ona smatra historijskom jer će i ostale porodice ubijenih moći podnijeti tužbe protiv UN trupa, kako bi, sebi i svojim poginulim, obezbjedili makar minimum ovosvjetske satisfakcije i pravde.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa poziva sve Bošnjake, čiji su najmiliji ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, da pred domaćim i stranim sudovima pokrenu tužbe zato što oni koji su bili u obavezi zaštiti nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane nisu ništa učinili da spriječe genocid.

 

Predsjednik Odbora za ljudska prava,

prava žrtava rata i genocide SBK-a

Prof.dr. Admir Muratović

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote