KAD BI AMILA PROZORE OPRALA SVIMA BI NAM LAHNULO

0
808

images (1)

Autor: Elmedina Muftić

Mladi bračni par se uselio u tek kupljenu kuću. Sljedećeg jutra, dok su doručkovali, žena pogleda kroz prozor i opazi komšinicu kako širi veš na svom balkonu.

“Kako joj je prljav veš!

Ne mogu da vjerujem. Pa isto kao da ga nije ni oprala”, rekla je “Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna da pere, jadnica.”

Muž je šutke posmatrao, i činilo se da ga to nije zanimalo.

Ali svaki put kad je komšinica širila veš, padali bi isti komentari.

Iz dana u dan. Mjesec dana kasnije, žena je bila u čudu kad je vidjela da je komšinicin veš čist kao snijeg.

Reče mužu: “Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je samo naučio!”

Muž joj odgovori:

“NIKO!! Ja sam oprao naše prozore.”

Čitam ovu poučnu priču i razmišljam koliko nas gleda kroz prljave prozore u čist tuđi veš. Puno nas je takvih.Toliko da je za brigu i za ibreta. Pa se sjetih i Amile Kahrović Posavljak osobe koja nosi hidžab i kao takva bi trebala da bude “ambasador islama”, ali kako svako od nas bira svoj put, tako je i ona, Amila izabrala da bude novinarka Dana. Dani su novina koja propagira sve što je antiislamskog i antibošnjačkog karaktera, a  negativan naboj ispoljajvaju prema svemu islamskom i bošnjačkom.Novina koja ima čitavo kolekciju vlastitih nedjela, a što  je nama Bošnjacima posebno teško padalo, a proizašlo je iz njihove tvornice bestidnosti, jest objavljivanje karikatura Poslanika a.s., podržavanje Kvir festivala i ostalih anomalija koje prijete ovom društvu. Posebnu pozornost Amilinu, dok viri kroz neopran prozor, misleći da je čist, privlače reis Cerić i muftija Zukorlić…Gledano s prljavog prozora svijet ne može izgledati čisto.

Kad nam je pogled prljav i najčišće stvari učine se nečistim….Nekako ne mogu da povjerujem da to radi s predumišljajem, sve mislim da su joj prozori samo zamaglili, da nisu prljavi i da će ona to da uvidi i konačno mahne krpom da obriše maglu i jasno vidi stvari onakvima kakve jesu, a ne kako se njoj čine gledane kroz zamagljene prozore. Sve se nadam ima pomoći za Amilu, nisu njeni prozori još zaprljani, progledat će. Ali ,što koji dan, ona sve slabije vidi, prozori sve prljaviji, niko da se nađe da jedno jutro ustane i opre ih, i kaže joj ; “bona Amila svijet I ljudi su čisti,  samo ih ti posmatraš kroz prljave prozore”.Ali još niko se nije sjetio da ih opera.

Sve dok su prozori kroz koje Amila gleda na Bošnjačke lidere prljavi, nama je trpjeti njene napade i sulude tvrdnje o kršenju zakona  države BiH, države Srbije i rušenju  Ustava Islamske zajednice od strane Mevlud ef. Dudića i muftije Zukorlića. Da nije žalosno bilo bi smiješno, čak je i podcjenjivački, jer  jadna je država i Zakon i Ustav i bilo koja zajednica koju može da ruši predizborni transparent ili plakat.Valjda u nedostatku i siromaštvu ideja za pisanje dobro dođe bio šta, samo da se mahala i napravi priča ni oko čega. Izvrnuti tezu to je danas postalo jako unosno. Bolje izvrtati teze, nego oprati prozore. A možda čisti prozori nekima baš i ne odgovaraju, jer je teško uživati u bjelini I čistoći tuđih nijetova i ideja, znajući da tvoji nijetovi  nisu baš najbolji.

I sad kad razmišljam o navedenoj priči dolazim do zaključka.

Prije nego li uputimo kritiku na račun drugog treba da provjerimo kvalitetu, bistrinu, jasnoću i iskrenost našeg pogleda..Kad to provjerimo onda možemo vidjeti ispravnost postupka druge osobe… Ljepota je u oku posmatrača… Nije zgoreg i prozore oprati, ono radi sebe samih…Manje bi griješili…

4.50 avg. rating (89% score) - 8 votes