KANADA PONOVO ODAJE POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI I BIH

0
697

b_160711027Povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger, članovi gradske Skupštine i građani grada Hamiltona prisjećaju se više od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u tom strašnom zločinu, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada, a pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i lokalne bošnjačke zajednice Hamilton, odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada je napisano: “11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici. Šaljemo jasnu poruku budućim generacijama – Nikad više”.

Građani Hamiltona sa svojim političkim liderima su tako pokazali svijetu da stoje uz građane Bosne i Hercegovine, posebno uz žrtve agresije i genocida. Istovremeno građani i njihovi lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje traže istinu i pravdu.

Jednoglasan stav građana i lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i BiH moraju biti sankcionirani. I ako istina i pravda još nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH, a posebno u Srebrenici. To potvrđuju dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u kanadskim školama i jučerašnje otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen-obilježju u Sjevernoj Americi, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida. Istraživači okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada sve više uvode genocid u Srebrenici i BiH u kanadske institucije.

Istraživači u Institutu za istraživanje genocida, Kanada, ostaju ujedinjeni protiv negatora genocida, ujedinjeni u borbi za istinu genocidu i pravdi za žrtve genocida i ujedinjeni u kulturi pamćenja kako se nikome i nikad više ne bi ponovila Srebrenica. Institut za istraživanje genocida Kanada uime familija žrtava zahvaljuje političkom liderstvu i građanima grada Hamiltona na kontinuiranoj podršci borbi za istinu i pravdu.

(Fena)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes