KANADSKA VLADA PODRŽAVA “INTERNACIONALNI DAN BIJELIH TRAKA”

0
680

10414566_246286045495059_8258737906041683565_nInstitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je odgovor ministra vanjskih poslova Kanade Johna Bairda u kome se kaže da kanadska vlada podržava Svjetski dan bijelih traka.

-Poslije priznavanja bosanskog jezika kao World heritage language, priznavanja nacionalnog imena Bošnjak u kanadskim statističkim dokumentima, usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH u kanadskom parlamentu, stalne izložbene postavke o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode, ovo je jedna dobra vijest kojom kanadska vlada potvrđuje strašne zločine i u Prijedoru – ističe se u saopćenju IGK-a.

U odgovoru kanadskog ministra vanjskih poslova poslanom IGK-u se između ostalog navodi da Kanada podržava napore da se putem “Dana bijelih traka u Kanadi” podiže svijest o počinjenim zločinima u Prijedoru, u nadi da će počinitelji tih strašnih zločina biti privedeni pravdi da bi proces pomirenja mogao početi za sve one pogođene ovim zločinima.

-Užasne strahote su počinjene za vrijeme raspada Jugoslavije. Kanada najoštrije osuđuje sve oblike ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada je snažan pobornik vladavine prava u BiH. Kanada također ima veliki interes vidjeti razvoj BiH kao stabilne, sigurne, multietničke demokratije u potpunosti integrirane u evroatlantske strukture – naglašava se u pismu ministra Bairda.

Također, i član kanadskog parlamenta Brian Masse podvlači da “s poštovanjem podržava “Svjetski dan bijelih traka”, kao globalnu kampanju radi zaustavljanja poricanja zločina genocida“.

U izjavi Brian Masse, sponzor Rezolucje o genocidu u Srebrenici i BiH koja je usvojena u kanadskom parlamentu i člana Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, kaže se da je dužnost sviju nas da osiguramo da zločin genocida bude trajno iskorijenjen, da se žrtve takvih zločina pamte i da se počinioci tih zločina izvedu pred lice pravde.

-Uime preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Prijedoru koji trenutno žive u Sjevernoj Americi i uime mnogobrojnih Amerikanaca i Kanađana i njihovih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, IGK podržava zahtjev predsjednika Udruženja logoraša “Prijedor 92“ Mirsada Duratovića gradonačelniku Grada Prijedora Marku Paviću da se 20. juli proglasi danom žalosti na području Prijedora. Tog dana će se obaviti dženaza i sahrana te posljednji ispraćaj oko 300 identifikovanih civilnih žratava rata. Najveći broj identifikovanih tijela ekshumiran je iz Tomašice, najveće masovne grobnice na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata – potcrtali su u IGK-u.
Ističu da se radi o nevinim žrtvama ubijenim između 20. i 23. jula 1992. godine, u zločinu počinjenom na području Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Čarakovo i Zecovi.

-Vrijeme je da se zvanična vlast u Prijedoru solidariše s preživjelim žrtvama i svjedocima genocida u Prijedoru, da prizna i pokaje se za zločine uime bolje budućnosti Prijedora i BiH – poručuju iz IGK-a.

Podržavaju također inicijativu da se izgradi spomen-obilježje s imenima 102 djeteta koja su ubijena u genocidu u Prijedoru.

IGK poziva sve prijatelje istine i pravde da podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju.
Spomen-obilježje ubijenoj prijedorskoj djeci, naglašavaju u IGK-u, treba da bude vječna opomena čovjeku i civilizaciji da se organizovano moraju suprotstaviti pomračenom umu koji ubija nedužnu mladost.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes