KBSA APELIRA ZA SMJENU DVA BH. DIPLOMATA U SAD-U ZBOG VELIČANJA RS-A

0
532

news-2013-Juni-kbsa__132569282Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) uputio je apel ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Komšiću za smjenu generalnog konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca i savjetnika ambasadora BiH u Washingtonu Milenka Avramovića.

KBSA se u apelu poziva na preživjele žrtve agresije na Republiku BiH i genocid nad njenim građanima, te na prijatelje istine o zločinima u BiH, uz najoštriju osudu i protest protiv sramnog izlaganja “takozvanih diplomatskih predstavnika BiH” na obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, i Đakona Stefana, slave entiteta Republika Srpska,  u Čikagu 2014.

– Ovaj događaj predstavlja najveću uvredu građanima BiH i najveći udar do sada državi BiH na sjevernoameričkom kontinentu. Skandalozno je i neprihvatljivo da takozvane diplomate BiH javno veličaju osnivače genocidnog entiteta koji su optuženi i osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti za vrijeme agresije na RBiH – ističe se u saopćenju KBSA.

Navodi se da su na skupu javno ponovljeni i podržani “ekstremno nacionalistički, velikosrpski i četnički motivi” stvaranja entiteta Republike Srpske u cilju stvaranja velike Srbije podjelom države BiH i uništenjem ili svođenjem na beznačajnu manjinu bošnjačkog naroda.

U KBSA smatraju da su slaveći deveti januar kao godišnjicu genocidnog entiteta bh. diplomati prihvatili nacionalističko i fašističko naslijeđe Miloševića, Karadžića i Mladića, te njihove agresivno genocidne osvajačke pohode na državu BiH.

– Deveti januar podsjeća sve prijatelje istine i pravde u svijetu na užas bosanskog genocida i destrukciju Republike BiH. Žrtve ne mogu zaboraviti agresiju i genocid i poručuju da tvorevina nastala agresijom i genocidom mora nestati, jer uskraćuje ljudska prava i slobode Bošnjacima i Hrvatima – zaključuje se u saopćenju.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes