KBSA: POZIVAMO BOŠNJAČKE POSLANIKE DA ODBIJU PRISUSTVOVATI SJEDNICI NA KOJOJ JE PLANIRANO ETNIČKO ČIŠĆENJ U MIRU

0
574

1488827_10203069437080606_1207012870_n-300x252U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji trenutno borave u Sjedinjenim Američkim Državama i  Kanadi, apelujemo na predstavnike bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine, da urade ono što je u interesu Bosne i Hercegovine, i 24. januara. 2014 godine, bojkotuju sjednicu Doma naroda kada će na dnevnom redu biti prijedlog Zakona o boravištu i prebivalištu. 

Ovaj zakon predstavlja najveću prijetnju Aneksu 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma  jer bi se njime definitivno ugrozila prava povratnika i prognanika iz manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini.  Naime, ovaj zakon bi de jure  stavio u nadležnost policiju entiteta Republike Srpske  da redovno vrši reviziju kojom bi se svojevoljno poništile registracije prijave prebivališta povratnika i prognanika u dijaspori, kao što su to, de facto radili u Srebrenici i Foči 2012 godine.  Nakon podnošenja tužbi od strane bošnjačkih povratnika sudovima u Srebrenici i Bijeljini, došlo je do potvrde u konačnoj presudi da su policijske stanice u ovim povratničkim opštinama pogrešno tumačili propise i poništavale legalno izdate dozvole o boravku povratnika na svojim prijeratnim adresama. Ne treba ni sumnjati da bi se usvajanjem predloženog zakona, vrata širom otvorila za novim kršenjem ljudskih prava i sloboda, koja bi bila usmjerena prvenstveno protiv građana, povratnika bošnjačke i hrvatske narodnosti.

Pozivamo bošnjačke poslanike da zaštite integritet, suverenitet i jedinstvo države Bosne i Hercegovine i stanu na stranu ljudskih prava i sloboda prognanika i svih žrtava genocida i agresije protiv Bosne i Hercegovine, tako što će odbiti da prisustvuju ovoj sjednici.  Svojim odsustvom stat će na prvu liniju odbrane naše jedine domovine, i poslati poruku da predstavljaju interese građana iz svih djelova Bosne i Hercegovine, a ne samo onih koji borave u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida Kanada

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes