KO VIŠE VOLI BiH?

0
661

downloadU proteklih deset dana evidentno je da izvan BiH postoje crnogorske diplomate i političari koji zdušno “štite” interes BiH više nego političari unutar BiH koji bi trebali štititi interese svoje države.

Kako se može primjetiti protekla sedmica, a i tekuća, u znaku su izjava iz Crne Gore, kako su oni zabrinuti za BiH i njen interes. Konstantno se spinovano i sinhronizirano reaguje sa “zabrinutošću” za stanje BiH pokretanjem pitanja o Sutorini.

Tako se medijima obratio šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić koji “zabrinuto” tvrdi da ovo pitanje može škoditi Bosni i Hercegovini. Uz njegove izjave vežu se i izjave Ministra unutrašnjih poslova CG Raška Konjevića koji tvrdi da je ova inicijativa za Sutorinu i Kruševice nesagledivo štetna za BiH. Koliko se može vidjeti, ove izjave su skoro pa identične, te kao takve nisu jedine koje su ovih dana svojstvene diplomatama u Crnoj Gori.

Premijer CG Milo Đukanović koji u jednoj izjavi prvo obmanjuje javnost da je stanje granica i ugovora o istim završeno (što nije istina), u drugim izjavama navodi kako je “zabrinut” za granice BiH zbog ovog pitanja. “Zabrinutost” je očigledno jako velika kod Premijera CG koji nakon toga daje jako agresivne izjave u crnogorskim medijima, te uz to i prijeteće sa željom uslovljavanja BiH na putu ka EU.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović takođe sinhronizirano prati svoje diplomatske kolege, te izjavljuje kako pokretanje pitanja Sutorine može otvoriti probleme BiH na njenom putu ka EU te je zaboga “zabrinut” zbog toga, jer ne želi da se BiH otežava njen status.

Zaista je iritantno više koliko su izjave diplomatije CG ujednačene i istrenirane. Zašto je ovo iritantno posebno govori i činjenica da pored ovih i izjava sličnim ovima, Crna Gora i dalje ne nudi nikakav vid argumentacije niti pravne aspekte vlastite odbrane vezane za pravnu argumentaciju oko vlasništva nad Sutorinom i Kruševicama.

Uz izjave navedenih crnogorskih diplomata vežu se i izjave BH političkih i javnih lica kao što je Zlatko Lagumdžija. Lagumdžija je takođe “jako zabrinut” za stanje u BiH, te za stanje koje bi po njegovoj izjavi moglo da uslijedi nakon otvaranja pitanja Sutorine. Zlatko je toliko “zabrinut” da svu energiju troši ovih dana kako bi građanima BiH navukao mrenu na oči, provlačeći im kroz uši spin ratova, pandorinih kutija, otežavanja ulaska u EU, novih sporova, upitnost drugih granica itd. Teško je zaista zamisliti Zlatka kao zabrinutog političara za BH interese, inače čovjeka kojem BH građani više ništa ne vjeruju. Međutim on se oslanja na svoje informatičko iskustvo i privatne skupe instrukcije kod spin doktora kako bi izvršio psihološki uticaj u cilju zastrašivanja javnosti. Zlatko se tako žustro dao u odbranu interesa CG, kao da se boji da mu BH građani budu komšije u Sutorini tj. u Dubrovniku gdje Zlatko raspolaže privatnom kućom, pa misli da ima jedini pravo kupati se na ovom dijelu Jadrana.

Pokušaj da se u javnost ubaci strah od rata i narušavanja granica BiH je krajnje neozbiljan, i on kao jedan diplomata BiH (koji se zakleo da će braniti interese BiH) nebi smio da se bavi takvim mutnim poslovima. Svi mi znamo Zlatka jako dobro, ali Zlatko ne zna ove nove nas. Zlatko Lagumdžija nije pravnik, nije član Badinterove komisije i nije sudija Međunarodnog suda, te iz ovih razloga apsolutno ne može biti kompetentan da tumači Badinterovu komisiju i njena mišljenja.

Uz njega, svoje lice pokazao je i prof.dr. Slavo Kukić, član SDP-a koji se obrukao svojim napisima u medijima vezano za ovu temu, i nepoznavanjem činjeničnog stanja – historije, a posebno osnova prava. Njegov pokušaj “bacanja” atomske psihološke bombe na račun svog javnog imena zakazao je onog momenta kada se fitilj te bombe nije zapalio i kada je pokušaj spomenute obmane psihologijom straha propao.

Za navedena lica imenom i prezimenom veže se i Adil Kulenović koji je ime pokušao sakriti manipulacijom iza kruga 99. Međutim Kulenović je pokušajem stvaranja štete državi BiH najviše nanio štetu samome sebi. Pokušavajući da opravda dobiveni Orden crnogorske zastave trećeg stepena, zloupotrijebio je poziciju Predsjednika kruga 99, te mu se borba za interese Crne Gore vratila kao bumerang na sopstvenu štetu u očima građana.

Za kraj ovog obraćanja želim navesti i to da je tema Sutorine i Kruševica najdržavotvornija tema od privremeno potpisanog Daytona do danas, te da se očekuje objektivno sagledavanje činjenica od strane građana. Poziv građanima je da svaku izjavu saslušaju dva puta, te se i sami uključe u temu informišući se u cijelosti o problemu. Takođe, javna rasprava o Rezoluciji o Sutorini koja je zakazana za24.02.2015. u 9:00 sati bit će mjesto gdje građani trebaju obavezno doći i podržati pravnu bitku za vraćanje teritorija Sutorine i Kruševica njenom jedinom pravnom vlasniku – Bosni Hercegovini. Sutorina i Kruševice su  teritorije koje će itekako biti od koristi svim građanima naše zemlje ukoliko istrajemo u borbi za onim što je naše vlasništvo.

Završna poruka ide Zlatku Lagumdžiji, Adilu Kulenoviću, Slavi Kukiću i sličnima.

NEMOJTE MOLIM VAS VI BRANITI INTERES BiH, POMISLIT ĆEMO DA JE CRNA GORA ZAISTA ZABRINUTA ZA NAS, ZA BiH!

Nihad Aličković

Član inicijative za Sutorinu

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
PODIJELI
Prethodni članakKRVAVI TEATAR U PARIZU
Naredni članakBOŠNJACI U DIJASPORI