KOD PRIJEDORA PRONAĐENA NAJVEĆA MASOVNA GROBNICA U POSLJEDNJIH 10 GODINA

0
809

300xNx10347.jpg.pagespeed.ic.Wctpg9QRG0Tokom provođenja ekshumacije po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je na lokalitetu Tomašica u blizini Prijedora otkrivena velika masovna grobnica s posmrtnim ostacima velikog broja žrtava.

Riječ je o  jednoj od najvećih masovnih grobnica na području Bosanske krajine u posljednjih 10 godina.

”Masovna grobnica bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih posmrtnih ostataka. Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prvim procjenama, grobnica krije više desetina žrtava, a tačan broj i identitet žrtava, bit će utvrđen detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta, raspoloživim forenzičkim metodama.

”Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se  primarnoj masovnoj grobnici  i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske krajine”, saopćeno je.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije, poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta.

Do sada su pronađene i identificirane 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.

Izvor: AA

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes