Kome treba “satira” Predraga Lucića?

0
777

lucic_knjiganasPiše: Mustafa Abdukić

Ići, mići, Ahmići

 

Ići, mići, Ahmići

Malo selo kao u priči

Iz hiljadu i jedne noći, pa će HVO doći

Hiljadu i druge neće ni bit’

 

Ići, mići, Ahmići

Mala lica, muslimančići

Ako ih ne zatučeš, kad narestu

navučeš veliki belaj za vrat

 

I postaću velik, i klaću kako četnik

Gospoja Kordić, žena će bit’ od hrvatskog viteza

 

Ići, mići, Ahmići…

Niko živ iz njih ne smi izići

Pucaš redom bezveze

Poslje kriviš Ingleze

Ča su sve to posnimili…

 

Joj da mi je džamiji prići

Sorit je nako bez riči

Još minaret u blatu

Sve na ponos Hrvatu

Svega ima u Krodića

 

Osvojiću Travnik

I postaću poglavnik

Gospoja Kordić žena će bit’

od silnega Darija

 

Ići, mići, Ahmići…

Ja ću zbog njih i u Haag stići

Pa ću reć’ žaj mi nije

Bilo pobit balije

Ni za dvi vake robije

 

Ići, mići, Ahmići…

Došli kleknit Josipovići

Došli ispriku kazat da se more dokazat

da Hrvatska tila je rat

 

Ja postaću blažen

Iz Zagreba osnažen

Milan će Bandiću kauzi bit za svetoga Darija

Milan će Bandiću kauzi bit za svetoga Darija

          Ova navodna pjesnička satira što ju je skladao hrvatski novinar Predrag Lucić te je 22. februara, 2013. god. u organizaciji ‘Centara za kritičku misao’ iz Mostara promovirao u okviru poetske zbirke pod nazivom ‘Mjesec iznad Splita’ u prostorijama Muzičkog centra ‘Pavarotti’, možda je satira za zabavu dokoličara, cinika i besciljnika, kojih je sve više na Balkanu. I može biti da je za Viktora Ivančića “ovo najbolje što je Predrag Lucić do sada napisao”.

No, zasigurno za žrtve genocida u Ahmićima ova satira nije ni zabavna ni naivna, kao što ni novinar Predrag Lucić nije ni zabavan ni naivan kad pod isprikom ‘kritike’ prema hrvatskoj politici ostavlja mogućnost da ovakva satira postane zbilja poput srpske satire ‘nož, žica, Srebrenica’.

Zamislite da njemački novinar napiše sličnu satiru o Hitleru i jevrjeskim žrtvama holokausta u Aušvicu! Naravno, da se to ne može ni zamisliti a kamoli čitati u peotskoj zbirci i gledati na youtube-u. Izgleda to se može činiti samo Bošnjacima koji su sve više nezaštićeni i sve više potišteni u svojoj nemoći da se suprostave najavama novih stradanja pored naivnih i disorjentiranih bošnjačkih političara, korumpiranih intelektualaca i obespravljenih radnika i seljaka.

Ma koliko nastojao da pokaže da je ova pjesnička satira njegova kritika hrvatskog zločina nad Bošnjacma u Ahmićima, novinar Predrag Lucić je povrijedio osjećanja žrtava pokolja u Ahmićima. Nije im to trebao činiti posebno sad kad se Ahmićani pripremaju za bolno sjećanje na pokolj u Ahmićima, kojeg su počinili pripadnici 4. bojne VP HVO-a i jedinice “Jokeri” nad bošnjačkim civilima 16. travnja 1993. god.

Teške rane od pokolja se ne liječe promotivnim smijehom onih koji slušaju poetske riječi mržnje i odobravaju poziv na klanje balija, skravljenje muslimanskih vjeskih simbola i udaranje na bošnjačku nacionalnu i ljudsku čast. Oni kojima treba zabava i smijeh, neka to traži negdje drugdje a ne na osjećanjima žrtava pokolja u Ahmićima.

Neće se Predrag Lucić ispričati ožalošćenim porodicama u Ahmićima, jer mu to ne dopušta njegova drskost i bezobrazluk, ali hoćemo mi Bošnjaci shvatiti u kakvom okruženju živimo i šta nas čeka ako se ne ujedinimo i ne skupimo svu moguću energiju za odbranu od budućeg genocida. To je zadatak prvoga reda svakog Bošnjaka ma gdje bio – da radi sve što je u njegovoj moći da bošnjački narod bude snažan i otporan protiv svakog zla, posebno protiv zna genocida.

Bošnjaci imaju moralnu i povijesnu obavezu da se bore protiv svega što naslučuje genocid kako se to zlo ne bi nikad i nikome više ponovilo. Ako su svjesni te činjenice, onda  ni jedan savjestan i odgovoran Bošnjak ne smije ostati nijem, već mora dignuti svoj glas protiv govora, pa makar to bila i satira, koji potiče mržnju, koja vodi do genocida protiv bošnjačkog naroda.

Poeteska satira Predraga Lucića je nedopustiva zato što je genocidna i zato što vrijeđa osjećanja žrtava pokolja u Ahmićima. I zato je treba najštrije osuditi, kako se to više ne bi nikad više ponovilo ne samo od Predraga Lucića, već od bilo koga drugog.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes