KOORDINATOR SBK ZA TURSKU HAMZA YAVUZ IZABRAN ZA KOORDINATORA KONFEDERACIJE “SANKON”

0
828

Hamza_YavuzKoordinator Svjetskog bošnjačkog kongresa za Republiku Tursku i predsjednik Udruženja Bošnjaka iz Izmira, Hamza Yavuz, jučer (19. novembra) zvanično je  izabran za koordinatora Konfederacije industrijalaca i industrijalki Republike Turske za Balkan –  „SANKON“.

Konfederacija “SANKON” je sastavljena od 350 udruženja biznismena i 11 federacija biznismena Republike Turske, koja ima svoja predstavištva u 81 provinciji u Turskoj, kao i predstavništva u Centralnoj Aziji, na Bliskom Istoku, u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi.

Hamza Yavuz, porijeklom Bošnjak iz Bijelog Polja, biznismen i poslanik AK partije u Skupštini Izmira, u intervjuu  za turske dnevne novine “Ilkses”, izjavio je da je namjera da se otvore predstavništva u sedam zemalja Balkana.

U cilju povećanje medjusobne ekonomske saradnje Republike Turske i zemalja Balkana, namjera  nam je otvoriti kancelariju SANKON u Sarajevu. U planu je i posjeta predsjednice Konfederacije, gđe. Nezaket Atasoy, Bosni i Hercegovini. Želja nam  je da se, nakon uspostavljanja predstavništava na Balkanu, napravi Balkanski ekonomski forum u Ankari, na kojem bi se upriličio susret balkanskih biznismena sa biznismenima Turske, a nakon toga bi slijedio sličan forum čiji bi domaćin bilo Sarajevo“ – istakao je Yavuz.

Cilj Udruženja i Foruma jeste da se istinski uveća međusobna razmjena dobara zemalja Balkana sa Turskom, te da se povećaju investicije turskih biznismena u konkretne segmente ekonomije, kao naprimjer investicije u razvoj stočarstva, šumarstva, poljoprivrede i pčelarstva, a za koje su već konkretne studije u izradi. Prema riječima g. Yavuza, očekivanja  su da se trenutni obim trgovine izemđu zemalja znatno poveća.

Generalni sekretar Svjetskog bošnjačkog kongresa, doc. dr. Tarik Kurbegović,  nedavno je zvanično imenovan za predsjednika Konfederacije “SANKON” za Bosnu i Hercegovinu.

Informativna služba

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote