MJESEC MUHARREM I DAN AŠURE

0
925

unnamed“Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta, to je prava vjera. U njima ne griješite.” (At-Tawba, 36.)

Muslimani računaju vrijeme po hidžretskom kalendaru u kojem je mjesec Muharrem prvi mjesec u godini, a Muharrem je također jedan od četiri sveta mjeseca.

Prema hadisu koji bilježi Muslim navodi se sljedeće: “Najbolji post poslije ramazanskog je post u Muharremu.”

Deseti dan mjeseca Muharrema se naziva Dan ašure. Hazreti Ibni Abbas, r.a. je rekao:” Allahov Poslanik je postio Dan ašure i naredio da se posti taj dan.” Također kada su pitali Poslanika Muhammeda s.a.v.s. o Danu ašure rekao je: “Briše grijehe protekle godine.”

S obzirom na to da Jevreji također poste taj dan, muslimanima se preporučuje da poste deveti, deseti i jedanaesti dan, jer na ovakav način postiti je sunnet.

Pohvalno je postiti prvih deset dana Muharrema, a islamski učenjaci preporučuju da se može postiti deveti i deseti ili deseti i jedanaesti dan.

Velika važnost mjeseca Muharrema jeste iz razloga što su se u ovom mjesecu odvijali veliki događaji. To su bili sljedeći događaji:

– Stvoren je Adem, a.s. i primljeno mu je pokajanje

– Stvoren je Ibrahim, a.s. i spašen je od vatre

– Potopljen je faraon

– Otklonjene su Ejjubove, a.s. nedaće

– Rođen i uzdignut je Božiji poslanik Isa ,a.s.

– Nuh a.s. je spašen od potopa

– Oprošteno je Dawudu, a.s.

– Sulejman, a.s. je dobio vlast

– Lut, a.s. je spašen od svog naroda

10. Muharrema 61. po Hidžri ubijen je unuk Božijeg Poslanika, hazreti Husejn, na Kerbeli.

U noći koja je prethodila njegovom šehadetu, uoči desetog Muharrema, hazreti Husejn, s.a. je okupio svoju porodicu i rodbinu i rekao:”Uistinu, bit ću ubijen sutra i svi koji ostanu sa mnom bit će ubijeni, i niko neće biti pošteđen.”

Na što oni odgovoriše:” Slava i hvala Allahu, jer nam je podario milost da ti možemo pomoći, i pomogao nas nudeći nam istaknutost šehadeta uz tebe. Pa zar da nam ne omili to što ćemo biti uz tebe na tvome uzvišenom položaju (u Džennetu), O sine Allahovog Poslanika!

Imam Husejn, s.a. odgovori: “Neka vas Allah pravično i obilato nagradi.”

Potom je učinio dovu za njih. Kada je svanulo, svi su učinili šehadet. (Kerbela, zemlja tuge i bola, str.263)

Simbolikom ašure koju su spravljali na Kerbeli, muslimani širom svijeta čuvaju običaj ašure i pozivom ukrcavanja u lađu spasa Kelime-i tewhidom.

Ašura se priprema od raznovrsnih žitarica i voćki, kojih treba da bude najmanje sedam, može 41., a zna se sakupiti i do 72. I tom prilikom se moli za bereket i spas.

Važno je da se na pripremljenu ašuru prouči Fatiha i zajedno sa svojom rodbinom i prijateljima posluži.

U okviru projekta Afirmacija bošnjačke kulture i tradicije

Tekst pripremila: Majda Rustemagić

Autor fotografije: Abdullah Pejkić

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes