MOJ OMAŽ MUSTAFI IMAMOVIĆU (1941-2017)

0
1323

Mustafa-CericSarajevo, 26. januar 2017. g

Autor: Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Mustafa Cerić 

MOJ OMAŽ MUSTAFI IMAMOVIĆU

(1941-2017)

Tužan sam zbog smrti prof. dr. Mustafe Imamovića!

Učim dovu Allahu Milostivom da mu oprosti grijehe i nagradi ga najboljom nagradom na drugom svijetu!

Njegovoj kćerci Enisi i njegovj vjernoj drugi Senadi molim od Boga, dž.š. sabur!

A svima nama pouku i poruku da budemo budni u očuvanju bosanske države i bošnjačkog identiteta!

Upoznali smo se dok sam obnašao dužnost imama u Islamskom kulturnom centru u Čikagu od 1981-1986. god. i pohađao postdiplomske studije na Čikaškom univerzitetu. U to vrijeme prof. Imamović bio je izabranik američkog Fulbright Scholar Program (Fulbrajtov program za naučnike) iz bivše Jugoslavije. Pozvan je da održi predavanje u Centru za bliskoistične studije na Čikaškom univrerzitetu o temi koja se ticala nekih pitanja o Jugoslaviji. Na tim predavanjima prisustvuju uglavnom specijalisti iz  oblasti dotičnog predavanja. U slučaju predavanja prof. Imamovića prisutni su bili uglavnom slavisti i historičari. Prof. Imamović je sve impresionirao bistrinom svoga uma i jasnoćom svog engleskog jezika, koji je bio simpatičan upravo zato što je imao slavistički ili ilirski akcent.

Nakon predavanja prišao sam prof. Imamoviću  i obratio mu se na bosanskom s izrazom mojeg zadovoljstva i ponosa što je na najbolji način predstavio našu kulturu i državu  (tadašnju Jugoslaviju). Mene je moje iznenađenje što ga vidim na Čikaškom univerzitetu već prošlo. Sad je bio red za njegovo iznenađenja otkud ja na Čikaškom univerzitetu? A još kad sam mu kazao da sam imam u Islamskom kulturnom centru u Northbrook-u, gdje su većina naši muslimani, prof. Imamović je bio, doista, impresioniran. Prije svega, bilo mu je zanimljivo, gotovo nestvarno, kako sam se uspio upisati na Čikaški univerzitet. Sve sam mu objasnio i dobio njegovo povjerenje, kao i on moje tako da više nije bilo nikakvih prepreka u našoj komunikaciji. Od tada pa sve do Profesorevog preseljena na Ahiret imao sam, a mogu reći da je i on imao, jedan poseban odnos prijateljstva i poštovanja.

Prof. Mustafa Imamović nije poseban samo po svom naučnom radu, već prije svega po svom ljudskom karakteru. Bio je susretljiv, suosjećajan, blag i, iznad svega, bio je veli bosanski patriota. Kao beogradski student prava prof. Imamović je kao niko od Bošnjaka jako dobro razumijevao srpski mentalitet i mogao je procijeniti srpske nedobe namjere prema Bosni i Bošnjacima. U stvari, sve što je mislio i pisao prof. Imamović je mislio i pisao u službi jačanja svijesti kod Bošnjaka da shvate važnost bosanske državnosti, bosanske nezavisnosti i bosanske kulture. Kao promotor moje knjige “Vjera, narod i domovina” na Fakultetu islamskih nauka prigovorio mi je da mu se ne dopada ova gradacija: vjera, narod, domovina. Smatrao je da, uvažavajući vjeru, na  prvo mjesto dolazi države, jer bez države Bošnjaci će teško očuvati svoju vjeru. Ovo spominjem da iskažem moje slaganje s prof. Imamovićem. Jer, i ja sada shvatam da Bošnjaci moraju shvatiti da je država ta koja pravi naciju, a ne obratno te da bez jake i funkcionalne države jednog naroda može doći u pitanje i njihiova vjer i njihova kultura.

Takav je bio prof. Mustafa Imamović iz Gradačca – pravi potomak Zmaja od Bosne, koji je, poput Husejn kapetan Gradašćevića, vjerovao i radio za etničku svijest Bošnjaka, nacionalnu samosvijest Bosanaca te nezavisnu i suverenu bosansku državu, u kojoj će sve nacije, sve vjere i sve kulture uživati jedanaka prava i međusobno se uvažavati.

Osjećam veliki dug prema prof. Mustafai Imamoviću za sve savjete koje mi je pružao u obnašanju dužnosti reisu-l-uleme u Bošnjaka, savjete za koje je znao i za savjete koje nije znao da su od njega. Jer, čitao sam njegove knjige i članke, koji su mi objašnjavali ko smo i odakle smo mi Bošnjaci, kao i šta je i kako je država Bosna i Hercegovina u odnosu na njene susjede.  Zbog svega toga iskazuje mu moju veliku zahvalnost.

POSTSCRIPTUM

Kao što sam već rekao prof. Mustafa Imamović je bio jedan od najboljih poznavatelja naravi, kulture, historije i namjera  srpske politike prema Bosni i Bošnjacima.  Volio bih, zbog toga, ako bi se kod nas probudila svijest o potrebi da ustanovimo institut za SRBOLOGIJU, u kojem bi se izučavalo sve što je vezanu za srpsku vjeru, kulturu i politiku, kako bi bili na vrijeme i pravilno informirani o tome šta srpska pamet misli o nama i šta nam sprema, a sve radi naše zaštite od mogućeg budućeg genocida. Taj institut bi trebao nositi ime “Institut Mustafa Imamović za srbologiju”, u kojem bi bila sabrana sva njegova djela, kao inspiracija mladoj generaciji Bošnjaka da racionalno i odgovorno pristupe svojoj sudbini na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Budući SRBOLOZI trebali bi da nam na vrijeme i tačno kažu šta srpska pamet snuje oko Bosne i Bošnjaka.

Informativna služba

1.00 avg. rating (54% score) - 1 vote