MOJE USPOMENE I ZAPAŽANJA IZ ZAGREBAČKE DŽAMIJE

0
818

Osman SoftićSarajevo, 13. decembar 2013.godine

Potvrđujem svaku riječ dr. Mustafe ef. Cerića, kao mladi svršenik ITF-a bio sam zaposlen u zagrebačkoj džamiji godinu i po dana i sudionik sam svega onoga što je Reisu-l- ulema emeritus pomenuo u svom komentaru na intervju Džemaludina Latića.

U to vrijeme Islamski centar u Zagrebu bio je oaza slobode i aktivizma u kojem su bošnjački intelektualci bili rado viđeni gosti, a rahmetli Alija Izetbegović nam je jednom prilikom čak predvodio zajednički namaz. U apartmanu islamskog centra bio sam domaćin u odsustvu dr. Cerića, te u ime Odbora islamske zajednice, domaćin dr. Harisu Silajdžiću, koji je imao nastup na Hrvatskoj televiziji, Sulejmanu Ugljaninu koji me je znao probuditi u 3 sata ujutro da mu otvorim vrata kad je dolazio iz New Yorka, uglednim islamskim učenjacima iz Alžira Bu Allam Bakiju, sejkhu al Taziju iz Maroka, a Ajatollahu Ahmedu Dzennetiju iz Irana sam bio prevodilac na večeri. Zasluge za njihovo prisustvo u Zagrebu u to vrijeme bile su zasluge dr. Cerića.

Obilazio sam znamenitosti Zagreba sa dr. Fethi Osmanom uglednim članom Muslimanske Braže iz Egipta i dr. Kalimu Siddiqiju iz Engleske koji je u toj zemlji osnovao islamski parlament.

Sjećam se vrlo dobro jednog događaja kada je dr. Mustafa Cerić imao žustru debatu sa Muhamedom Zulićem, koji je pledirao da bude vođa “Hrvata muslimanske vjeroispovjesti”. Njega je Franjo Tuđman kasnije  imenovao ministrom u svojoj vladi, a kasnije ga je hapsio Milan Martić. U to vrijeme Tuđman je takođe dolazio u zagrebačku džamiju prije nego je izabran za predsjednika.

Dr. Cerić je rekao Zuliću ” Muhamede ako me budu vješali na trgu u sred Zagreba vješat će me kao Bošnjaka, a ne kao Hrvata islamske vjeroispovjesti.

To je bio dr. Mustafa Ceric, borac za Islam, bošnjaštvo, slobodu, pravdu i dostojanstvo Islama i Muslimana, a posebno za prava Bošnjaka i njihovu emancipaciju. To su moje uspomene i zapažanja iz zagrebačke džamije.

 

Autor: Osman Softić

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes