MRAČAN DAN ZA SREBRENICU U UJEDINJENIM NACIJAMA

0
708

LogoV5web11(BINA, 10. 04. 2013. Washington, D.C.) – Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH)  sa sjedištem u Washingtonu, povodom pokušaja manipulacije Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda od strane Vuka Jeremića izdalo je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Dana 10. aprila 2013. godine predsjedavajući 67. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA), Vuk Jeremić, zakazao je debatu u Ujedinjenim nacijama (UN) o međunarodnoj pravdi i pomirenju.  Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH)  pozvalo je Stalnog predstavnika SAD-a u Ujedinjenim nacijama, ambasadoricu Susan E. Rice, da još jednom naglasi kako pokušaji iskrivljivanja istine i poricanja bosanskog genocida i osporavanje legitimnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) neće pomoći procesu uspostavljanja mira i pomirenja u regiji JI Evrope.

Kritičari zakazane debate zabrinuti su da bi gospodin Jeremić mogao iskoristiti ovaj događaj da  javno  osudi MKSJ, sud UN-a koji je optužio preko 90 Srba za zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Dana 4. aprila 2013. Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) je prisustvovalo jednom događaju organiziranom u istraživačkoj nevladinoj organizaciji «The Brookings Institution», gdje je sudija Theodor Meron, predsjednik MKSJ izjavio da on neće prisustvovati događaju koji se organizira u UN jer su taj «poziv odbili ne samo MKSJ već i sva tri suda.  To nije debata u kojoj bi moje učešće dalo bilo kakav značajan doprinos normama do kojih ja držim

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) smatra da je odabir umirovljenog kanadskog generala, Lewisa MacKenziea, za jednog od panelista debate veoma uznemirujuće i uvredljivo, posebno za bosanske žene žrtve silovanja, zahvaljujući čijim iskazima datim pred MKSJ je silovanje kodificirano kao ratni zločin po međunarodnom pravu.  Ozloglašenog generala MacKenzieja, koji je javnosti poznat po osporavanju presude MKSJ za genocid u Bosni, bh. vojni tužilac, Mustafa Bisić, optužio je da je u toku rata obilazio logor u blizini Sarajeva u kojem je vršeno silovanje.

Srbijanski predsjednik, Tomislav Nikolić, koji je javno osporavao genocid u Srebrenici, također će učestvovati na ovom događaju, što potvrđuje da je panel sastavljen sa namjerom da diskredituje MKSJ i da isti služi samo sitnim interesima političkog programa Vuka Jeremića.

Dana 16. aprila 1993.  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija donijelo je Rezoluciju 819, kojom je srebreničku enklavu proglasilo «zaštićenom zonom»,  ali propust UN-a da istu zaštiti rezultirao je u konačnici genocidom.  U odgovoru na zločine koji su se tamo desili, UN su formirale MKSJ u cilju procesuiranja teških zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Dana 10. aprila 1994. godine ratni avioni NATO-a, prvi put u  45. godina svog postojanja započeli su ofanzivnu vojnu akciju napada na srpske komandne objekte u bosansko-podrinjskoj regiji zbog nastavka srpskih napada na zaštićenu zonu Goražda.

Bijela kuća je objavila priopćenje o 17. godišnjici srebreničkog genocida u kojem predsjednik Obama potvrđuje da «Sjedinjene Američke Države osuđuju sva nastojanja da se iskrive razmjere ovog zločina ili opravdaju motivi za ovaj zločin, te da se okrive žrtve i negira nepobitna činjenica da je to bio genocid. Sjedinjene Američke Države ostaju uz građane BiH i ponovo tuguju za gubitkom njihovih najmilijih.  Naša srca i najdublji izrazi saosjećanja su s njima, a mi se zavjetujemo na trajnu obavezu da podržimo njihove težnje za bolje sutra.»

Svako nastojanje da se iskrivi istina i negira genocid u Bosni predstavlja napad na čovječanstvo. Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) je zahvalno za prijateljstvo i podršku američkog naroda i Vlade SAD-a, te apelira na međunarodnu zajednicu da nastavi provoditi pravdu za žrtve genocida i masovnih zočina.

 

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) je neovisna, neprofitna organizacija posvećena unapređenju interesa bosanskih Amerikanaca i radi na poboljšanju odnosa između SAD-a i BIH. ACBH se zalaže za demokratsku, multietničku i nedjeljivu BiH s primarnim ciljem unapređenja integracija BiH u EU i NATO. 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote