MUFTIJA SANDŽAČKI GOST BUNDESTAGA

0
587

muftija-u-bundestagu-1-616x462Berlin -Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, u pratnji predsjednika Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori Hazbije Kalača i potpredsjednika Zajednice sandžačke dijaspore Ahmeta Ahmatovića, boravio je u zvaničnoj posjeti Bundestagu u ponedjeljak 13.01.2014. god.     

Tom prilikom vođeni su razgovori sa predstavnicima Odbora za spoljnu politiku Bundestaga zaduženim za jugoistočnu Evropu. Tema razgovora je Sandžak prekogranična autonomna regija u svjetlu euro-integracija Srbije, Crne Gore i Balkana. Domaćini su pokazali veoma visok stepen interesovanja za ovu temu izražavajući spremnost nastavka saradnje kako bi Sandžak u duhu proklamovanih principa Evropske unije imao svoje mjesto među evropskim regijama. U tom razgovoru delegacija je predstavila viziju prekograničnog evro-regiona Sandžaka ukazujući na važnosti ovog projekta za sve građane Sandžaka, kao i za stabilnost u regionu.

Razgovori su također vođeni i o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na vjerska prava i neophodnost implementacije propisa jednakosti svih građana i zajednica bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Razgovarano je i o ideji uspostave evropskog muftijstva u cilju intenzivnijeg rješavanja brojnih muslimanskih pitanja u Evropi.

Posebno je bio zanimljiv razgovor sa predstavnikom spoljno-političkog odbora Bundestaga zaduženog za jugoistočnu Evropu, Josipom Juratovićem, koji je ukazao izuzetno zanimanje po pitanju Balkana.

muftija-u-bundestagu-0Tokom posjete upriličeno je još nekoliko susreta sa članovima Bundestaga. Delegacija Sandžaka je također prisustvovala manifestaciji „Deset godina zlatne zvijezde sporta“, najznačajnije svečanosti ove vrste u Njemačkoj, uz prisustvo državnog vrha ove zemlje na kome je bilo nekoliko veoma interesantnih susreta. Najzaslužniji za uspjeh ove posjete je savjetnik kancelarke Angele Merkel za pitanja Evrope, Ernest Kalač.

Ernest Kalač: Pitanje prekograničnog regionalizma je normativno pitanje koje se temelji na osnovu odluke broj 1082/2006 od 05.07.2006. Evropskog Parlamenta i Evropske Komisije, koja definiše spajanje teritorija i zajednički rad regija u Evropi.Iz tog razloga prirodno je da i Sandžak u skoroj budućnosti ostvari prekograničnu regiju. Ovo je izuzetno važno iz razloga efikasnijeg pristupanja “kohezionim fondovima” za razvoj regija u Evropskoj uniji.

muftija-u-bundestagu-5muftija-u-bundestagu-4-616x821muftija-u-bundestagu-3-616x462muftija-u-bundestagu-6-616x462

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes