Muftija Zukorlić: Postoji konkretan plan raslojavanja Bošnjaka

0
719

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11O značaju da se muslimani prvenstveno izjasne nacionalno kao Bošnjaci danas su na pres-konferenciji Svjetskog bošnjačkog kongresa govorili Sejfudin Tokić i predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa muftija Muamer Zukorlić.

Zukorlić je ovom prilikom istakao da svako drugo izjašnjavanje, npr. Bosanac, musliman… Bošnjake raslojava i samim tim ih i ugrožava.

On je također istakao da postoji i “konkretan plan” raslojavanja Bošnjaka i to pod nazivom “Bijeli ciganin” koji vode pojedinci, udruženja iz raznih zemalja.

Iako je Zukorlić rekao da je izjašnjavanje prije svega stvar osjećanja, a ne nametanja, na pitanje šta je onda problem da se oni koji to osjećaju ne izjasne kao Bošnjaci, on je istakao da su Bošnjaci prije 100 godina ostali bez svog nacionalnog imena i jezika.

Po riječima muftije Zukorlića izjasniti se kao Bošnjak znači sačuvati matičnu državu Bošnjaka Bosnu i Hercegovinu.

Na današnjoj pres-konferenciji je pročitan i Apel Svjetskog bošnjačkog kongresa povodom predstojećeg popisa stanovništva u BiH, u kojem se između ostalog kaže:

“Bilo bi tragično ako bi nas, nakon svega što smo kao autohtoni balkanski i evropski narod u svojoj cjelokupnoj, a naročito najnovijoj historiji doživjeli, neko iznova mogao navesti na to da se prema sebi, svojoj historijskoj poziciji i sudbini, te stradanjima, kojima smo naročito intezivno bili podvrgavani čitav jedan protekli vijek opet ponašamo neodgovorno i kratkovido, povodeći se za agitatorima raznih boja i pseudonaučnicima, pa i onima iz vlastitih redova koji nam ‘nude sve’ osim našeg pravog nacionalnog imena i identiteta što nije stvar nikakvih ponuda, odluka, sporazuma i pogađanja već je pitanje historije i gole naučne istine i prava svakog čovjeka na slobodu iskazanu u vlastitom kulturnom i nacionalnom identitetu”.

(FENA, 01. mart 2013.)

5.00 avg. rating (97% score) - 3 votes