MUSLIMANSKA NOVA GODINA… SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA…

0
1238

Poruka dana
Prvi dio

Dragi moji,
Sa večerašnjim zalaskom sunca nastupa prvi mjesec, muharrem, u muslimanskom kalendaru po lunarnom sistemu računanja vremena. Dakle, sutra, ako Bog da, počinje Nova musliamnska ili hidžretska 1439. godina. Prilika je ovo za nove muslimanske pouke i poruke o starim muslimanskim pitanjima, koja muče naš Ummet.
***
Zanimljivo je da od svih hijeropovijesnih i povijesnih ličnosti samo su dvije koje ne pamtimo po njihovoj smrti, već po njihovom rođenju. To su Isa sin Merjemin i Muhammed sin Aminin. Isaov rođendan nazivamo Mīlad, a Muhammedov Mevlūd. Ove dvije riječi koje se razlikuju po obliku, imaju isti kotrijen (ولد، يولد، ولادة – ميلاد – مولود), a to glagolski znači: “roditi se”. U rađanju je radost, a u smrti je žalost. To je vjerovatno razlog što se radije sjećamo rođendana voljenih osoba (Isaa i Muhammeda, a.s.) nego njihove smrti, iako se rođendan umrle osobe ne slavi, već nam je njen dan smrti na umu kao dan sjećanja na nju. Koliko je važan rođendan (“Mīlad”) Isa, a.s., pokazuje činjenica da je to uzeto kao početak univerzalnog računanja vremena po solarnom sistemu, pa se zato kaže “prije ili poslije Mīlada”, “prije ili poslije rođenja Isa Alejhisselama”. Da, upravo tako, u našem muslimanskom vakabularu treba koristiti ovaj izraz (“Mīlad” i “mīladski kalendar”) kad računamo vrijeme po solarnom sistemu, a ne govoriti ni “kršćanski” ni “gerogorijanski” kalendar, kao što to slušam od nekih naših hatiba petkom sa minbera.
Na drugoj strani, rođendan Muhammeda Alejhisselama (“Mevlūd”) nije uzet kao početak muslimanske ere, ali jeste ostao u dubokom sjećanju muslimana, koji se ne sjećaju toliko njegove smrti. U stvari, muslimani ne naglašavaju Muhammedovu Alejhiselam smrt (osim što je Muammer Gadafi bio uveo kalendar po Alejhisselamovoj smrti što, naravno, nije prošlo), već naglašavaju Muhammed Alejhisselamovo rođenje kao univerzalnu radost i novi početak u povijesti čovječanstva. Rođendan (“Mevlūd”) Muhammeda Alejhisselam jest važan kao povod da nam se duše razgale i sjećanje na Poslanika osvježi, ali njegov i prvih muslimana čin “Hidžre” je bio važniji za kontinuitet pamćenja islamske poruke. Zbog toga su muslimani na prijedlog hazreti Omera, drugi pravedni halifa, usvojili datum (“Hidžre”), selidbe prvih musliman iz Mekke u Medinu radi očuvanja vjere i morala za cijelo čovječanstvo, kao datum za početak računanja vremena po lunarnom sistemu, tj., po kretanju mjeseca oko sunca, što je 10 dana kraća godina od solarnog sistema, kao i to što muslimanski mjeseci padaju u svim godišnjim dobima…
O tome, ako Bog da, sutra u “Drugom dijelu”, a sada svima vam želim sretnu Novu godinu uz dovu Allahu Svevišnjem da vam podari zdravlje te uspjeh na Ovome i spas na Drugome svijetu.
SRETNA NOVA 1439. HIDŽRETSKA GODINA!

Autor: reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić
Informativna služba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes