NASILJE NAD DRUGIM I DRUGAČIJIM NIJE ZNAK JUNAŠTVA

0
920

admin-ajax.phpPovodom organiziranog srpskog napada na sedamdesetogodišnjeg Bošnjaka Nezira Dardagana i njegovog sina Fehima u Zvorniku na prvi dan Bajrama 1434/2013. godine, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-uleme emeritus dr. Mustafa Cerić se oglasio saopćenjem za javnost u kojem se kaže:

Napad na Bošnjaka Nezira Dardagana i njegovog sina Fehima u Zvorniku u ranim jutarnjim satina na prvi dan Ramazanskog bajrama 1434/2013. god. nije incident, već organizirano srpsko nasilje nad Bošnjacima sa motivacijom netolerancije prema naciji i vjeri Bošnjaka, kao i potreba da se stalno pokazuje namjera da se bošnjački narod dijelom ili u cijelosti unišiti, a to je genocid.

Zbog toga srpski napad nad sedamdesetogodišnjim Nezirom Dardaganom, njegovim sinom Fehimom i Elnurom Mehmedovićem, studentom fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, koji je bio na ramazanskoj praksi u Zvorniku, nije slučajni napad na bošnjačke pojedince, već organizirani napad na bošnjačku naciju i vjeru. Srpska politika treba već jednom da shvati da su Bošnjaci narod od pojedinaca koji čine jednu cjelinu istovjetnog roda, poroda, odnosno naroda. Bošnjaci su narod koji ima svijest o zajedničkom porijeklu i zajedničkim predcima, koji ima zajedničku vjeru, naciju, kulturu i tradiciju, koji ima zajedničko povijesno pamćenje i potrebu za zajedničku sigurnost, koji ima domovinu i državu, narod koji je svjestan i ponosan na svoju nacionalnu i vjersku slobodu.

Vrijeme je da svi shvate da su Bošnjaci  narod koji je nakon genocida preosjetljiv na ružan pogled a kamoli na fizički napad i to baš na Bajaram. Nasilje nad drugim i drugačijim nije znak junaštva, već je to znak kukavičluka. Isto tako, solidarnost sa nasilnicima nije znak vladavine prava, već je to znak nepravedne vlasti i moralnog posrnuća.

Zbog toga Bošnjaci prije svih moraju shvatiti da su narod, koji ima pravo na samozaštitu od organiziranog nasilja. Bošnjaci moraju biti budni uvijek i na svakom mjesti i voditi računa o svom vlastitom miru i sigurnosti, ali i o miru i sigurnosti drugih i drugačijih koji žive sa njima ili pored njih. Bošnjaci moraju imati  svoje ustalice, koji bdiju, koji su budni, koji se brinu o narodnim pravima, a to su narodni čelnici, narodni predstavnici, narodni zastupnici i narodni branitelji ili stražari,  bez kojih narod nema svoju glavu, nema svoju suverenost, nema svoju zaštitu, nema svoju slobodu, nema svoje pravo, nema svoju samostalnost, nema samopouzdanje, nema svoj mir i sigurnost i zato ga onda svako može napadati, i zato ga onda svako može ponižavati i prava mu kršiti, i zato ga onda svako  može progoniti iz doma i domovine, kćerke i žene mu silovati i protiv njega genocid činiti. Organizirani napad nad Bošnjacima u Zvorniku ovoga Bajrama je upozorenje svim Bošnjacima da se moraju ujediniti na putu njihove pune slobode i zaštite od genocida – kaže se u saopćenju predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa. 

Informativna služba SBK

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote