NEMOJMO RUŠITI DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU KOJA EGZISTIRA VIŠE OD HILJADU GODINA

0
674

081023010Rušimo nepravedni, nemoralni, ilegalni dejtonski ustav – antidržavni sklop koji je unakazio našu državu i društvo, legalizovao genocidnu tvorevinu, ponizio žrtve i svjedoke agresije i genocida, oduzeo osnovna ljudska prava i slobode povratnicima i otvorio vrata sistemske političke i ekonomske korupcije.

Otrgnuto od zaborava razmišljanje dok gledam defile bosanskohercegovačke reprezentacije na otvaranju 22. Zimskih olimpijskih igara.

Bosna i Hercegovina nije samo prelijepa zemlja omeđena rijekama i planinama, Bosnu i Hercegovinu ne čine samo prkosni, ponosni ljudi, vedra čela i spremni da ti pomognu kada ti god zatreba. Bosna i Hercegovina je ideja jednakosti, slobode i pravednosti, ideja Bosne i bosanski duh, ideja priznavanja, poštovanja, prihvatanja, tolerisanja drugog i drugačijeg, ideja za koju se borilo kroz hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Takva ideja je neuništiva, a sa njom i država Bosna i Hercegovina. Pokušali su ih uništiti u agresiji i genocidu i nisu uspjeli. Ta veličanstvena ideja i duh su zapisani u historijskoj građi koja je krvavo odbranjena u agresiji i genocidu. Ne činimo zločin prema toj historijskoj građi koja čuva hiljadugodišnju tradiciju bitnosti i bitisanosti Ideje Bosne i bosanskog duha na kojima se zasniva smisao egzistencije čovjeka i civlizacije, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u Evropi i svijetu. Ne napadajmo na našu državotvornu svijest teško odbranjenu u mnogim agresijama i genocidima. Čuvajmo bosanskohercegovačke državne simbole, i dan danas napadane od idejnih tvoraca i realizatora agresije i genocida. Ne ponižavajmo, napadom na historijsku građu i državotvornu svijest, opravdani, demokratski društveni pokret i civilizovanu socijalnu pobunu protiv političkog establišmenta koji je kroz sistemsku korupciju pokrao nositelje ideje Bosne i bosanskog duha. Usmjerimo energiju opravdanog duštvenog bunta i civilizovane socijalne pobune u pravcu anuliranja dejtnoskog ustava koji je zločinački zaustavio hiljadugodišnji život ideje Bosne i bosanskog duha, ponizio borce za jedinstvenu, samostalnu, nezavisnu, suverenu državu i otvoreno, slobodno, civlino društvo, rasprčao bosanskohercgovačku zemlju, podjelio jedinstvenu bosanskohercegovačku teritoriju.

Emir Ramić

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote