NEW YORK: POTPREDSJEDNIK SBK HARIS HROMIĆ NA OBILJEŽAVANJU 20-TE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

0
784

C5D_5332Obilježavanje 20-te godišnjice genocida u Srebrenici bit će održano od 01  – 11. jula u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama. U okviru programa obilježavanja govore, u čast sjećanja na nevine žrtve srebreničkog genocida, održat će najveći dužnosnici UN-a, vrhovni tužilac Međunarodnog Suda za bivšu Jugoslaviju, diplomatski i vjerski predstavnici.

U okviru programa biti će emitovan i dokumentarni film o Srebrenici, te prikazane fotografije zvjerstava, počinjenih nad nedužnim žrtvama.

Za 10. juli predviđeno je i klanjanje džuma namaza u zgradi Una-a, te održavanje panel diskusije „20 godina prije i 20 godina unaprijed“ /“20 GODINA UNAZAD I 20 GODINA UNAPRIJED“/“20 years ago and 20 years ahead“. Moderator panel diskusije biti će Erol Avdović, novinar i publicist,a jedan od panelista bit će i Haris Hromić, potpredsjednik Svjetskog Bošnjačkog Kongresa (SBK). Teme o kojima će se govoriti su pravda, rat, genocid, i nastavak puta  za žrtve genocida.

11.jula bit će održan i mirni miting u čast sjećanja na nevine žrtve srebreničkog genocida.

Informativna služba

„Komemoracija / obilježavanje 20-te godišnjice genocida u Srebrenici“

Održava se od 01 – 10. jula u New Yorku

Ove komemoracije obilježavaju 20-tu godišnjicu genocida u Srebrenici, BiH. Ovo je tužna godišnjica masakra u Srebrenici, u kojem je po kratkom postupku pogubljeno 8.000 nevinih bošnjačkih civila, a 30.000 njih prognano iz svojih domova.

Grad New York, od 1 – 11. jula 2015. godine organizira događaje, u cilju podizanja svijesti o genocidu u Evropi od II Svjetskog rata, koji se desio u Srebrenici, prvoj „UN-ovoj zaštićenoj zoni“, kao i na širem području BiH, u periodu od 1992-1995. godine.

1.juli

10h – 13h  – Komemoracija „Srebrenica“: Odavanje počasti i sjećanje na žrtve genocida u sjedištu UN-a, ECOSOC vijeće od 10 – 13h koje organizira pripremni komitet, čiji članovi slijede misiju UN-a: BiH, Čile,Francuska, Njemačka, Jamaika, Jordan, Italija, Lihtenštajn, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Ruanda, Saudijska Arabija, Slovenija, Turska, Velika Britanija i SAD.

Napomene /ceremonija otvaranja i zatvaranja/

Nj. E. Mirsad Čolaković, Ambasador, Stalni predstavnik BiH u UN-u

Govornici:

 H.E. Sam Kahamba Kutesa – Predsjedavajući UN-a

H.E. Ban Ki-moon – Generalni sekretar UN-a

Serge Brammertz – Vrhovni tužilac Međunarodnog suda za bivšu Yu

Ambassador Samantha Power – Stalni predstavnik SAD u UN-u

Ambassador Matthew Rycroft – Stalni predstavnik V.Britanije u UN-u

Rabi Arthur Schneier – Osnivač Fondacije

– Video poruka Muhameda Durakovića, stanovnika Srebrenice, koji je preživio „Marš smrti“ , višeg savjetnika u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe

– Video Srebrenica i foto kolaž Tarika Samaraha

–  Muzički performans kompozitorice i umjetnice Svjetlane Bukvić, uz specijalnoučešće violinistice Patti Kilroy

–  Odbor

10. juli

13h – 14h Džuma namaz u zgradi UN-a

Imam koji će predvoditi džuma namaz je Sabahudin ef.Ćeman, glavni imam Islamske bošnjačke zajednice Sjeverne Amerike

15h – Panel „20godina unazad i 20 godina naprijed“ /20 godina prije i 20 godina unaprijed/će se održati u zgradi UN-a – Soba B“ 10.jula u terminu od 15 – 17.30h, čiji moderator će biti Erol Avdović, novinar i publicist. Teme o kojima će se govoriti su pravda, rat, genocid, i put naprijed (nastavak) za žrtve genocida.

Panelisti:

Savjetnik gen.sekretara za spriječavanje genocida

Institut za mir i pomirenje

Ambasadorica BiH u UN-u

– Prvi ambasador BiH u UN-u

o Sabahudin ef. Ceman – Glavni imam Islamske bošnjačke zajednice

o Haris Hromić – potpredsjednik SBK

11. juli 2015.

9.30 – Druga godišnja ceremonija podizanja zastave u Green parku na wall street-u

Iznad Menhetna će predstavnici Bošnjačke ajednice podići bh. i američke zastave, u čast žrtava genocida u Srebrenici.

11h – GLAVNI DOGAĐAJ   -Mirni miting u čast sjećanja na nevine žrtve srebreničkog genocida, uz napomenu da će obilježavanje 20-te godišnjice genocida biti održano u Dag Hammarskjold Plaza, (47th St & 2nd Ave), New York City. Ovo je mirno okupljanje građana u znak sjećanja na sve žrtve genocida u BiH. Gosti koji su potvrdili svoj dolazak su visoki dužnosnici/diplomate, predstavnici vjerskih i društvenih zajednica, te žrtve genocida. Bošnjačka omladina priprema dirljiv, dramatičan performans.

8.30h – memorialna molitva uz veceru ce se održati u BHICNY  u ulici at 37-46 Crescent St, LIC, NY. Dok.film o SREBRENICI uz fotografije počinjenih zvjerstava biti će prikazani te večeri, u ciljuu podizanja svjesti o  tragičnoj patnji bošnjačkog naroda i u čast nedužnih žrtava, ubijenih kao rezultat politike, etničkog čišćenja i agresije u BiH.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes