NEZAKONITIM REFERENDUMOM UČINJENA JE BITNA POVREDA INTERNACIONALNOG UGOVORA KOJA JE UZROK PRESTANKA UGOVORA (ČL. 60 BEČKE KONVENCIJE O PRAVIMA UGOVORA)

0
2305

suad-kurtcehajicForum bošnjačkih intelektualaca (FBI) je 6. oktobra 2016. godine održao press konferenciju povodom održanog neustavnog referenduma u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Na konferenciji za medije, u kontekstu održanog neustavnog referenduma, uvodnu riječ je dao predsjednik Foruma prof. dr. Suad Kurtćehajić ukazavši na neophodnu reakciju internacionalne zajednice, oličenu u visokom predstavniku Valentinu Inzku i članicama kontakt grupe koje su bile svjedoci potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma a time i garanti njegovog sprovođenja.

Prof.dr. Suad Kurtćehajić je ukazao na činjenicu da je održavanjem neustavnog referenduma došlo do povrede Dejtonskog mirovnog ugovora zbog čega navodi mogućnost raspisivanja referenduma za prestanak postojanja Dejtonskog mirovnog ugovora i za aktiviranje Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

“Naime, prema članu 60. Bečke konvencije o pravima ugovora, ako jedna strana napravi bitnu povredu internacionalnog dvostranog ili višestranog ugovora onda druga ili druge strane mogu izaći iz tog ugovora. Članom 6. Ustava koji govori o Ustavnom sudu stav 4. koji kaže da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, jasno je utvrđeno postupanje prema odlukama. Na tom osnovu, na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine ako bi se htjelo, mogao bi se raspisati referendum za prestanak postojanja Dejtonskog mirovnog ugovora i za aktiviranje Ustava Republike Bosne i Hercegovine i vraćanje u pređašnje stanje.“

Govoreći o povredi internacionalnog ugovora, prof. dr. Suad Kurtćehajić se osvrnuo na ulogu potpisnika Mirovnog ugovora (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija  – nasljednici Srbija i Crna Gora)  u izvršavanju ustavne norme.

„Srbija je u povredi jer je ugovorna strana i njezin potpisnik i kao takva je imala obavezu da spriječi održavanje referenduma i da djeluje tako da se presuda Ustavnog suda ispoštuje umjesto što je bila suzdržana navodeći da se radi o unutrašnjim odnosima u Bosni i Hercegovini.“

Iz Foruma smatraju da se predsjedniku manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku zbog krivične povrede djelovanja protiv Odluke Ustavnog suda mora čitav proces pokrenuti.

„Internacionalna zajednica može zaustaviti Milorada Dodika, kao što je zaustavila Slobodana Miloševića kada je prešao crvenu liniju. Jučer je bio 5. oktobar, dan kada je 2000. godine pao sa vlasti, a skoro godinu dana poslije toga bio je već u Hagu. Dodik nije monarh i kao i svaki građanin ove zemlje on mora zakonski odgovarati i biti priveden ako se ne odazove Tužilaštvu.“

Potpredsjednik FBI mr. Jusuf Pušina je na press konferenciji istakao da ne postoji način da se manji bh. entitet izdvoji dok je istinskih patriota Bosne i Hercegovine.

Rješenje za situaciju nakon održanog neustavnog referenduma je hitan prijem Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u EU bez daljih uslovljavanja ali sa obavezama u postprijemnom roku a sve ovo s obzirom na prilike  kojima je Bosna i Hercegovina izložena, smatra prof. dr. Sead Avdić, predsjednik UG „Tuzlanski pokret“ iz Tuzle.

Kroz djelovanje naših političara i medija, mora se pokazati da ova država ima snagu ukazati na ove implikacije i ove poteze koje treba preduzeti da bi se spriječio mogući crni scenario za dvije godine, zaključeno je na press konferenciji Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Informativna služba

2

pusina-kurtcehajic

forum-bosnjackih-intelektualaca

1

avdic

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes