NEZAUSTAVLJIVI BOŠNJAČKI MARATON

0
1268

SBK_Hazbija_K_Sefadil_L_Azra_J_Nedzad_C_Jahja_FNavršila se godina dana od osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK). I ovo me opet tu, u Sarajevu i 29.12., samo je godina 2013. i danas nismo više na početku, nego obilježavamo prvi rođendan našeg postojanja. Prvi rođendan, neko bi rekao i nije nešto, ali u našoj vjeri i tradiciji broj jedan ima važnu odnosno univerzalnu simboliku. Jedan je Jedan. Jedan je početak svega. U prvoj godini postojanja SBK je kao i svako novorođenče morao da prođe, nauči i načini prve riječi i korake.

I pored toga što su se dušmanske sile na njemu obrušile želeći da ga unište prije prvog načinjenog koraka. Priznat ću svaki početak je težak i neizvjestan. Ali uz predan rad, jasan cilj, veliko zalaganje, iza nas je uspješna godina sa znatnim rezultatima i već prepoznatljivim djelovanjem. SBK je bio uključen, pratio je i reagirao na sva društvena zbivanja kako u matici Bosni i Hercegovini, Sandžaku tako i u dijaspori. Dizali smo glas protiv diskriminacije, protiv negiranja genocida, ugroženosti ljudskih prava. Pokušali da što efikasnije djelujemo na ujedinjenju Bošnjaka rasutih širom svijeta, da svojim djelovanjem genocid nazovemo genocidom i da podržimo generacijski projekat Bošnjaka “Virtuelni muzej genocida”, koji bi trebao da bude više od očuvanja historije, svijesti i pamćenja, to je prošlost, nas Bošnjaka, to je naš orjentir za budućnost, naša opomena i naša snaga. U protekloj godini SBK, odnosno članovi odbora, obišli su zemlje Evrope, s ciljem upoznavanja bošnjačke dijaspore s ciljevima i značajem SBK za bošnjački narod. Osnovana je i Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), čiji je zadatak podrška nacionalnim programima i projektima od interesa Bošnjaka. Bilo je tu još mnogo rada i uspješnih projekata koji su tokom godine rađeni, i bili smo medijski propračeni, odnosno javnost je o svemu bila blagovremeno upoznata.

sbk-prva-godisnjica-02-616x410Danas, nakon godinu dana Svjetski Bošnjački kongres ima svoj ured, u elitnom dijelu grada Sarajeva, koji sja u novom ruhu, mjesto gdje će se Bošnjak, bilo od kuda ga put nanio imati gdje svratiti, svaki naš književni stvaralac će imati bazu iz koje će moći da svojim stvaralaštvom osvaja čitaoca i pronosi istinu, kulturu, tradiciju naroda i države, i bit će dočekan sa osmjehom i ljubaznošću onih koji su uložili svoje znanje i trud za dobrobit naše zajednice.

I da kažem da sam sretan i ispunjen radošću, jer dana, 29.12.2013.godine, na obilježavanju prve godišnjice, kad sam vidio sva ova nurli lica, neki su mi prijatelji, neki poznanici, neke i ne poznajem ili ću ih tek upoznati, ali mi je duša ispunjena, jer smo tu – ZA-JEDNO. Okupljeni oko istog projekta prvi puta u historiji. Imamo SBK, imamo BREND. Svi prisutni djeluju obećavajuće, svaki od nas zrači posebnom harizmom, svi zrače nekim posebnim sjajem koji donosi nadu za bolju budućnost, od svih se može očekivati maksimalno zalaganje za prosperitet Bošnjaka.

300_SBK-Zastave_prostorijeDa ne bude da nas samo hvalim, kao i svaka organizacija, pojedinac ili skupina, i mi SBK vjerovatno imamo i pogrešaka. Ali svako ko radi taj i griješi. Te greške (ako ih ima) nisu načinjene namjerno i siguran sam da se daju ispravljati u hodu. Teško je iz ugla sudionika ovog historijskog projekta pisati o dobrim kao i lošim stvarima. Ali je neminovnost da postoje i jedne i druge, dobre ćemo pokušati u kubicirati u daljnjem radu, a loše ćemo pokušati svesti na minimum. Kako i SBK čine samo ljudi, a čovjek je sklon pravljenju grešaka ne trebamo biti plaho kritični, ali ih ne trebamo ni zanemariti.

sbk-prva-godisnjica-09-616x410Ohrabren onim što sam vidio i doživio u Sarajevu, na sjednici SBK, donesenom Deklaracijom, napunjenih baterija vraćam se nazad u Belgiju, da nastavim da radim, djelujem i pronosim ideju SBK, kao nečeg primarnog za bošnjački narod i za mene kao pojedinca u narodu koji je stoljećima bio osuđen na patnju, progon, genocid… Narod smo kojim se stoljećima vladalo. Sad mi uz Allahovu pomoć vladamo sobom. S ovakvim mislima i ubjeđenjem lakše savladavam kilometre pred sobom koji me geografski razdvajaju od matice mi Bosne i moje rodne grude Sandžaka… U mislima mi ne napuštaju riječi «Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka»!

Autor: Nedžad Ćeman

Preuzeto: http://www.bosnjaci.net

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes