O IMIGRANTIMA S ISTOKA

0
913

mustafa-cericAutor: Reisu-l-ema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

Ko su imigranti s istoka? Ljudi? Ili su oni samo Arapi, Sirijci, Iračani, Libijci, Afganistanci… samo muslimani. Opasni muslimani sa dječicom u naručju i sa kesicama u rukama. Opasni su gdje god da su: u svojoj zemlji, ili na svom imigraciskom putu prema Europi.

U svojoj zemlji su opasni zato što su ustali protiv orjentalnih despota. Dok su na svom imigraciskom putu opasni zato što su radikalni. Ili bi mogli biti radikalni. I zato ih se Europa plaši. I zato ih se Bosna plaši. Jer, Bosna je isto tako Europa. Bar kad se tiče odnosa prema imigrantima s istoka Bosna je na euroskom nivou. Isto tako ima strah od muslimana s istoka. Koji su po definiciji nepoželjni. Jer, mogli bi biti radikalni. Ovu definiciju muslimana u Europi mi Bošnjaci muslimani u Bosni dobro pamtimo. Europa zna da Bošnjaci nismo radikalni! Ali, za svaki slučaj Bošnjake treba držati pod budnim okom njihovih čuvara zato što bi mogli postati radikalni. Oni koji su u Bosni stvarno radikalni nisu opasni, jer se za njih zna da su radikalni, ali muslimani koji nisu radikalni, kao što su Bošnjaci, su opasni zato što bi mogli postati radikalni.

Ali, Bosna ne može reći da nema džamija, kao što kaže Slovačka pa da joj to bude razlog da ne primi imigrante muslimane s istoka. Jer, u Bosni ima mnogo džamija, ima mnogo i crkava, ima i sinagoga. Ima u Bosni mjesta gdje nema ni džamija, ni crkava, ni sinagoga. Da svako izabere što mu je volja. U Bosni ima sve što ljudima treba. I zato Bosna ne bi trebala da se plaši. Kao što se plaši Slovačka da primi muslimane zato što kod nje nema muslimana, nema džamija. Ali, očito u tome i jeste problem za Bosnu što u njoj ima mnogo muslimana i džamija. Veći je to problem nego za Slovačku što nema – muslimana.

Bosna je, dakle, na velikom ispitu savjesti zbog imigranata s istoka. Koji su uglavnom muslimani sa djecom u naručju i kesicama u rukama. Bosna je na ispitu baš zato štu u njoj ima muslimana, i džamija. Koji imaju pravo i obavezu da pruže ruku pomoći svome bratu po vjeri s istim razlogom s kojim mu drugi uskračuju ruku pomoći zbog njegove vjere.

Nema niko pravo nanositi bol i patnju na našu savjest. A to nam se upravo čini. Kaže nam se vi u Bosni ne smijete pomoći svojoj braći muslimanima s istoka zato što ste muslimani, kao i oni među kojima možda ima radikalnih elemenata. Zbog tih koji su “možda” radikalni vi u Bosni ne smijete pomagati ni onima koji “možda” nisu radikalni. Ni njihovoj djeci, ni njihovim ženama – ne smijete im pružati ruku, jer je opasno da msuliman osjeti ruku pomoći od muslimana. To bi moglo biti radikalno.

To je zaista sramno i porazno. To je nepodnošljivo da nam se tako servira najveća imigratska kriza stoljeća u kojoj su muslimani najveća žrtva. Zbog koje mi muslimani u Bosni ne možemo imati mirnu savjest.

Imigranti s istoka su Arapi, Sirijci, Iračani, Libijci, Afganistanci… muslimani! Ali oni su ljudi! Jesu li? Pitam, jesu li oni ljudi. Jesu!

Bosno moja, budi drugačija od njih!

Nemoj se bojati!

Nemoj da te plaše zlobnici!

Od tvoje vjere!

I od tvoje braće!

Budi hrabra, Bosno moja!

Nemoj se stiditi što imaš džamije, crkve i sinagoga!

Budi ponosna na svoje gostoprimstvo u prošlosti!

Budi dobra u sadašnjasti za lijep primjer u budućnosti.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote