OČEKUJEM DA ĆE SUD U BEOGRADU PONIŠTITI PRESUDU ILIJI JURIŠIĆU

0
873

murat tahirovicPovodom sramne presude Suda u Beogradu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za navodne zločine nad vojskom JNA, u Tuzli „Tuzlanska kolona“, 1992. godine, član Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa Murat Tahirović dao je sljedeću izjavu medijima:

„Jedan od primjera, kojim sam izuzetno razočaran, jeste presuda Suda u Beogradu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za navodne zločine nad vojskom JNA, u Tuzli, 1992. godine. Presuda Iliji Jurišiću koju je izrekao Sud u Beogradu, a koja je identična ranije poništenoj presudi u ovom predmetu, samo pokazuje da se ne radi o utvrđivanju pravde, nego o očiglednom i “već viđenom” pokušaju Srbije da izjednači odgovornost za sukob u BiH.

Prema onome što Udruženje žrtava i svjedoka genocida zna, u spomenutom slučaju nema apsolutno nikakve odgovornosti Ilije Jurišića, a što je vlastitom odlukom potvrdilo i Apelaciono vijeće, koje je ovaj predmet vratilo na ponovno suđenje. Isti sud je potvrdio istu kaznu, s istim obrazloženjem, što govori u prilog činjenici da se radi o pokušaju izjednačavanja odgovornosti. Iskreno se nadam i očekujem da će pravosuđe u Srbiji u narednom periodu imati razumijevanja i sankcionirati zločine koje su počinile osobe/državljani BiH u vrijeme počinjenja zločina, a zatim se sklonili u Srbiju i preuzeli državljanstvo te zemlje, gdje su sada slobodni građani.Očekujem da će se krenuti i s tim procesima i kažnjavati i ta lica za zločine u BiH, a, isto tako, očekujem da će Apelacioni sud u Beogradu poništiti presudu Iliji Jurišiću i da će on konačno biti oslobođen neosnovanih optužbi.“

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes