Održana komemorativna akademija u Torontu povodom 18 godina od genocida u Srebrenici

0
770

Adnan EF. BalihodžićTačno na 18. godišnjicu od največeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici u organizaciji Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu, a pod pokroviteljstvom bošnjačkih džemata u Kanadi u Bošnjačkoj islamskoj zajednici „Gazi Husrev Beg“  Toronto je održana prigodna Komemorativna akademija posvećena žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Akademiju je otvorio imam Adnan EF. Balihodžić prigodnim vjerskim programom. Zatim se prisutnima obratio profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada i član Kluba prijatelja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike koji je između ostalog rekao:

Prošlo je osamnaest godina od genocida u Srebrenici kojim se zaokružuje i dovršava agresorski, barbarski pohod ekspanzionističkog režima koji je ognjem i mačem pravio veliku Srbiju. Zato je Srebrenica čvorno mjesto mape i mreže zločina nad Bošnjacima. Prisjetimo se danas žrtava genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, kako bismo bili sigurni da svijet više nikada neće dozvoliti da se tako nešto desi.  Sjetimo se nevinih žrtava največeg zločina poslije holokausta u Evropi, kreiranjem strategije bošnjačke kulture pamćenja od koje zavisi naša budućnost, posebno budućnost naše djece, strategije u kojoj čemo kolektivno zauvjek kazati ne zaboravu agresiji i genocidu, osuditi negatore genocida, trasirati put poništavanja legalizovanih rezultata agresije i genocida na bosanskohercegovačkoj zemlji i kolektivno raditi da se Bosna i Hercegovina počne gradi  na moralnom, političkom, znanstvenom i kulturno umjetničkom odnosu prema genocidu u Srebrenici. U  strategiji kulture pamćenja mi se nećemo svetiti oružijem. Naša osveta je smjeh naše djece koja znaju ko su, koja znaju svoje bošnjačko ime, svoju kulturu, tradiciju, duhovnost, historiju, bosanski jezik, koja priznaju samo jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i  poštuju žrtve koje su dale svoje živote za taj smjeh„.

 Na kraju svoga izlaganja Ramić je pročitao tekst Deklaracije o strategiji bošnjačkog kolektivnog pamćenja koji je upućen svim Bošnjacima u matici i dijaspori. Na kraju Akademije je mlada Bošnjakinja Elma Terzić izrecitovala poemu o Srebrenici koju je napisao njen babo Enver.

Akademija je završena učenjem Fatihe za sve žrtve zločina genocida u Bosni i Hercegovini. Kao i uvije u ovakvim prilikama vrijedni Bošnjaci Ismeta i Mirsad Smajić zajedno sa drugim članovima Bošnjačke islamske zajednice „Gazi Husrev Beg“ Toronto su učini sve da Akademija protekne u najboljem redu, posebno sa aspekta dekoracije.

 Tekst Deklaracije možete pogledati ovdje:DEKLARACIJA O STRATEGIJI KOLEKTIVNOG BOŠNJAČKOG PAMĆENJA

Tim Bošnjaci.net

 

Elma TerzićSkup u Toronto

 Emir Ramić

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes