OSUDA FAŠISTIČKIH ISPADA U BRATUNCU I SREBRENICI

0
649

svjetski-bosnjacki-kongres-logo-325x200.1360082843.02

Saopćenje za javnost Odbora za zaštitu ljudskih prava, prava žrtava rata i genocid  Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK-a)

 

Odbor za zaštitu ljudskih prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje najnovije primjere organiziranog fašističkog djelovanja u Bratuncu i Srebrenici, koje su građani ove dvije općine, srpske nacionalnosti, na bestijalan način, uz igru i pjesmu, slavili genocid nad Bošnjacima, veličali počinioce genocida, ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, i pozivali na ponavljanje genocida nad Bošnjacima, ovog puta u Sandžaku, tačnije u Novom Pazaru i Sjenici.

 

Naime, tokom narodnog veselja ispred općine Bratunac u Bosni i Hercegovini u augustu 2013. godine,  građani srpske nacionalnosti uz igru i muziku pjevali su pjesmu „Oj Pazaru novi Vukovaru“ i „Oj Sjenice nova Srebrenice“,  dok su prije nekoliko dana u Srebrenici u dvorištu Pravoslavne crkve Pokrova presvete Bogorodice, prilikom obilježavanja pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg izvođene  pjesme čiji stihovi veličaju ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Iz dvorišta crkve čule su se pjesme sadržaja: „Stara majka traži sina svoga. Otišla je đeneralu Draži, đeneralu đe je moje dijete, čuvaju ga Srpske bajonete“.

 

Odbor za zaštitu ljudskih prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa izražava svoje zgražavanje nad činjenicom da i nakon genocida u Srebrenici i na teritoriji cijele države Bosne, postoje snage  poremećenih umova koje bi da iznova ubijaju, siluju, pljačkaju i uništavaju nečije svetinje i privatnu imovinu samo zbog toga što su druge vjeroispovijesti i nacionalnosti.

 

Ovaj događaj dolazi nakon brutalnog napada policije RS-a na “Majke i žene” Srebrenice i drugih gradova Podrinja prilikom njihove posjete mjestima gdje su njihovi najmiliji ubijeni. Tokom nasilnog sprečavanja mirnog okupljanja i polaganja cvijeća, učenja Fatihe, policija manjeg BiH entita je povrijedila 8 žena među kojima i Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i šefa pododbora za ljudska prava, Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a – na šta je Odbor ukazivao u svojim reagiranjima kazavši da  sve ovo zajedno ima za cilj  da se Bošnjacima onemogući  da se, i nakon strašnog genocida, te nakon Dejtonskog mira, osjećaju sigurnim u jednom dijelu svoje domovine.

Također, ovo koincidira sa nizom rasističkih izjava čelnih ljudi manjeg bh. entiteta u kojima su negirali bošnjačku nacionalnost i bosanski jezik. Ovi posljednji primjeri fašizma u Bratuncu i Srebrenici ohrabreni su upravo ovakvim šovinističkim  izjavama, stoga tražimo od nadležnih državnih organa u BiH da reagiraju i upozore neodgovorne zvaničnike u Banjoj Luci na opasnost i pogubnost njihova djelovanja po mir i sigurnost na teritoriji države Bosne.

Od rukovodstva Republike Srbije tražimo da uputi službeni zahtjev zvaničnicima države Bosne i zatraže pokretanje hitne istrage kako bi se utvrdile razmjere prijetnje po građane Sandžaka i same države Srbije koja je direktna posljedica djelovanja zvaničnika manjeg bh. entiteta.

 

Pravni tim Odbora za zaštitu ljudskih prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa započeo je aktivnosti prikupljanja dokaza kako bi pred sudom u Bosni pokrenuo krivični postupak protiv organizatora i pojedinaca zbog izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje kao i otvorene prijetnje po živote građana bošnjačke nacionalnosti, ali i po mir i stabilnost na prostoru države Bosne i cijelog regiona.

Također, Odbora za zaštitu ljudskih prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa preduzet će aktivnosti kako bi sve relevatne međunarodne institucije upoznale sa ozbiljni prijetnjama koje ukazuju da je na sceni ideološka priprema za pokušaj izvršenja novog genocida nad Bošnjacima.

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote