Otvoren Centar za izučavanje odnosa između BiH i Turske

0
669

sarajevo-tika-otvorila-centar-za-izucavanje-odnosa-izmedu-bih-i-turske_trt-bosanski-203871Autor: Agencija Anadolija

Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) otvorila je danas na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Centar za izučavanje odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Otvorenju su prisustvovali zamjenik generalnig direktora TIKA-e za Balkan i Srednju Aziju Mehmet Süreyya Er, predsjednik i rektor SSST-a Ejup Ganić, koordinatot TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruc, te brojne druge zvanice.

Kako je u izjavi novinarima istakao Ejup Ganić, centar će pokrivati problematiku politike i međunarodnih odnosa, ekonomske relacije između ove dvije zemlje, kao i analizu rada na očuvanju kulturne baštine i saradnju u domenu kulture.

“Politika, ekonomija, kultura. Ovaj centar počinje sistematska istraživanja u tom domenu i godišnje će izdavati bilten u kojem će se navesti koliko dobro napredujemo u saradnji sa Turskom”, pojasnio je Ganić.

Turska će uskoro postati jedna od deset najvećih svjetskih ekonomija, podsjetio je Ganić, naglasivši da je veoma bitno za jednu malu zemlju poput BiH da bude saradnik i da pokušava uzeti “dio kolača” od te ekonomije u cilju daljeg razvoja.

“Ovaj projekat je u okviru našeg balkanskog instituta koji proučava politiku u regionu i stabilnost. TIKA je obezbijedila svu najmoderniju opremu. Ovdje će biti puno istraživača i mladih studenata koji će raditi diplomske i magistarske radove na ovu temu”, istakao je Ganić, dodajući i kako je ovo prvi centar koji se otvara na Balkanu i koji će sistematski pratiti razvoj odnosa ove dvije zemlje.

Mehmet Süreyya Er podsjetio je da TIKA djeluje u 31 zemlji sa 34 kancelarije, te da ima urede na pet kontinenata. On je dodao da TIKA radi projekte u raznim sektorima, a najveću pažnju pružaju sektoru obrazovanja i zdravstva.

“TIKA nastoji pružiti pomoć svim obrazovnim institucijama u vidu tehničke pomoći, obnavljanja zgrada, te na brojne druge načine. Ovaj institut je otvoren u pravo vrijeme i imaće pravu namjenu. Sve nedaće koje se dešavaju u društvu, uz pomoć ovog instituta i istraživanja će se moći prevazići”, poručio je Er.

On je istakao kako je centar opremljen najboljom opremom, kako bi istraživači imali sve mogućnosti da dođu do najboljih rezultata, te kako će saradnja sa SSST-om biti nastavljena i u budućnosti. On je dodao da je i na Orijentalnom institutu danas otvoren jedan projekat koji je takođe finansirala TIKA, te da će posjetiti i Odsjek za turkologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kako bi istražili mogućnosti saradnje.

 

(preuzeto: http://diwan-magazine.com,  15.06.2013.)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes