Otvoreno pismo učesnicima panela u UN

Doc9

Otvoreno pismo panelistima u javnoj raspravi o ulozi međunarodnih krivičnih
sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih
Nacija 10. aprila 2013. godine.

04. 09, 2013

Lewis MacKenzie (ret.), 1st commander of Sector Sarajevo

Prof. Charles Chernor Jalloh, School of Law, University of Pittsburgh

Prof. John D. Ciorciari, University of Michigan

Mr. Savo Strbac, Information and Documentation Centre – “Veritas”, Belgrade

Prof. William Schabas, School of Law, Middlesex University, London

Dr. Cedomir Antic, Institute for Balkan Studies, Belgrade

Dr. Janine Clark, School of Politics, University of Sheffield

Dr. John Laughland, Institute of Democracy and Cooperation Paris

Poštovani učesnici panela,

Vaše učešće u javnoj raspravi o ulozi međunarodnih krivičnih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija 10. aprila 2013. godine nije u funkciji jačanja međunarodnog prava, međunarodne pravde, istine i zaštite žrtava i svijedoka proteklih i budućih agresija i genocida, već u funkciji zaštite pojedinaca i država, koje žele međunarodni pravni poredak (zlo)upotrijebiti za svoje vlastite interese.

U uslovima kada su ne samo Međunarodni krivični tribunal za područje bivše Jugoslavije, nego sva tri tribunala za ratne zločine odbila poziv gospodina Jeremića za učešće na panelu, u uslovima kada su mnogi diplomati i istaknuti naučno-istraživački radnici odbili učešće, vaše ušešće na panelu je atak na međunarodne sudove i međunarodnu pravdu.

Jeremić u službi velikosrpskih interesa jednostrano poziva na panel samo udruženja srpskih žrtava, udruženjima žrtava ostalih naroda je cinično data uloga posmatrača. Cilj Jeremića je uvesti u zvanične dokumente Ujedinjenih Nacija nešto što je suprotno odlukama međunarodnih sudova, suprotno pravno dokazanoj istini, suprotno pravdi. Vaše učešće u Jeremićevoj promociji velikosrpskih interesa u Ujedinjenim Nacijama čini direktnu štetu budućim generacijama, otvara vrata radikalnom srpskom nacionalizmu i umanjuje nadu žrtvama i svijedocima svih agresija i genocida u pravdu, pomirenje, mir, i toleranciju. Vaše učešće na Jeremićevom panelu je vaš direktni doprinos ponižavanju časne dužnosti Predsjednika Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, dužnosti koju Jeremić ponižava od dolaska na istu.

Na kraju datum održavanja panela 10. april zabrinjava sve istinske antifašiste. Strahote Drugog svjetskog rata, ustaška vlada u Hrvatskoj, koja je bila na strani fašističkih sila i protiv koje se borio čitav antifašistički pokret, ne zaslužuje da se bilo šta u Ujedinjenim Nacijama dešava toga dana.

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada