OVO JE VRIJEME PONOSNIH BOŠNJAKA

0
831

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11Piše: Mustafa Abdukić

Slučajna ili namjerna koincidencija, ali za Bošnjake važno upozorenje i još jedan znak za nacionalnu uzbunu. I to baš iz Turski?! Naime, turski parlamentarac Sırrı Sakık je ovih dana kazao Bošnjacima da “Turska nije njihova domovina,” kao što neki ovdje hoće da kažu Bošnjacima da “Bosna nije njihova zemlja”.

Na tu izjavu turskog parlamentaraca Sırrı Sakıkija promtno je reagovao dokazani Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić, održavši lekciju gosp. Sırrı Sakıku o Bošnjacima, koju treba uvrstiti u antologiju o bošnjačkom nacionalnom ponosu.

Naime, Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić je podsjetio gosp. Sırrı Sakıka na vrijedna imena Bošnjaka koja su ugrađena ne samo u slavnu osmansku povjest, nego i u povjest moderne Turske. Turski parlamentarac Sırrı Sakık je zaboravio da su Bošnjaci Evlad-i Fatihan, potomci sultana Fatiha. To časno ime iz osmanske povijesti imaju samo Bošnjaci.

Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić dalje poučava da su brojni Bošnjaci jako zaslužni za eknomski, naučni, kulturni, umjetnički, sportski i svaki drugi razvoj moderne Turske. Bošnjaci i Bošnjakinje poput Sabihe Gökçen, posvojena Ataturkova kćerka i prvi ženski vojni pilot na svijetu, prof. dr. Siyamije Erseka (Hersek-Hercegović), doktora koji je uradio prvu transplantaciju srca i koji se smatra ocem kardiologije u Turskoj, prof. dr. Ekrema Akurgala, osnivača arhelogije kao naučne discipline u Turskoj, Rifata Börekçi Hodže, prvog muftije Ankare i velikog islamskog učenjaka ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim ne samo u Turskoj, već ni u cijelom svijetu nauke i kulture. Također, Bošnjaci i Bošnjakinje su Ayşe Kulin, poznata spisateljica, poznata po romanu “Sevdalinka”, Güneri Cıvaoğlu, novinar, Kıvanç Tatlıtuğ, te umjetnici Gülşen Bubikoğlu, Şebnem Ferah. Velike žive legende u sportu su Bošnjaci poput Hakana Şüküra, Saffeta Sancaklıja, Hidayeta Türkoğlua, Mehmeta Okura i mnogi drugi koji su predstavljali turski narod u različlitim disciplinama i postali ponos Turske.

No, važnije od svega navedenog, s ponosom ističe Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić, je činjenica da je rahmetli majka bivšeg premijera Mesuta Yılmaza bila Bošnjakinja, ali on to nikada nije koristio u političke svrhe.

A onda nam ponosni Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić ostavlja antološki zapis o karakternim osobinama Bošnjaka: – Bošnjački mladići su vrlo zgodni. Djevojke Bošnjakinje su vrlo lijepe. Kod Bošnjaka skoro da ne postoje nasljedne bolesti ili poremaćaji. Znate li zbog čega je to tako? Bošnjaci nipošto ne ulaze u brak sa bliskom rodbinom, na stranu amidžićna, čak ni tetića neće ni slučajno pogledati u tu svrhu – kako bi kazali – ni rodbinu koja je sedam koljena daleko.

Bošnjaci ne prave razlike po spolu, čovjeka cijene zato što je čovjek. Bošnjaci svoje kćerke ne prodaju za pare. Kod Bošnjaka ne postoji otkupnina nevjeste. Kod Bošnjaka ne postoje običaji i praksa koju ne prihvata ni jedno stoljeće – a to su berdel (davanje kćerke i umjesto otkupnine koju porodica nema, vrsta trampe), ubijanje kćerke koja je silovana, ubistvo koje zahtijeva običaj. Kod Bošnjaka ne postoji krvna osveta…

Bošnjaci nemaju tradiciju pravljenja zasjeda. Bošnjak ne udara iza leđa. I sa svojim dušmaninom se hrabro i junački bori… Bošnjaci nikada nisu prolili krv jednog muslimana na način da su sarađivali sa hrišćanskim elementima ili križarskom ideologijom. Također, ne postoji niti jedna bošnjačka porodica koja je kroz historiju protjerana ili izgnana zbog krivice izdaje naroda ili države. Bošnjaci su radini ljudi i umjetnici. Oni proizvode, žele hljeb jesti od svog rada…

Bošnjaci su pošteni i čestiti ljudi. Vjerni su svojoj državi, uredno plaćaju porez na vodu, struju i ostalo i svjesni su da ako država bude jaka da će i njihovo bogatstvo imati smisla. Na kraju, želim reći nešto lično. Možda se varam, ali koliko znam, tokom historije Republike Turske, ne postoji niti jedan turski državljanin bošnjačkog porijekla koji je učinio neki zločin, prekršaj ili bio suđen za nešto od čega bi se lice trebalo crveniti. To je posebna tema s kojom se Bošnjaci imaju ponositi i hvaliti… – s ponosom zaključuje Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić, na kojeg svaki Bošnjak treba da bude ponosan i treba pročitati više puta ovaj antološki zapis o Bošnjacima i to baš zato što dolazi iz Turske i to baš zato što je napisan povodom važne pouke za Bošnjake da njihova domovina nije Turska.

Paradoksalno zvuči, ali Bašnjaci treba da se zahvale gosp. Sırrı Sakıkiju što ih budi iz sna o “Turskoj majci” i što ih podsjeća da je njihova prava majka Bosna (pod tim se uvijek podrazumijeva i Hercegovina, kao što se pod pojmom Hrvatska podrazumijeva i Dalmacija i kao što se pod pojmom Srbija podrazumijeva i Vojvodina), koju treba da ljube svim svojim srcem i ljubomorno čuvaju svim svojim bićem.

Zar Bošnjak Naim Yukse-Zvizdić nije dokaz da je bošnjačka nacija neuništiva i da Bošnjaci dolaze unatoč anti-Bošnjacima. Ovo je vrijeme ponosnih Bošnjaka i zato neka se širi bošnjačka nacionalna svijest o pravu na naciju, o pravu na zemlju, o pravu na domovinu, o pravu na državu Bosnu i Hercegovinu, svih Bošnjaka ma gdje bili.

Svjetski bošnjački kongres je došao u pravo vrijeme i na pravom mjestu, jer svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka, uvijek i na svakom mjestu, pa tako i u Turskoj.

Mustafa Abdukić,
diplomirani pravnik

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote