PISMO IGK I KBSA VISOKOM PREDSTAVNIKU VALENTINU INZKU

0
523

To match interview BOSNIA-RECONCILIATION/Poštovani gospodine Inzko,

U ima Bošnjaka u Sjevernoj Americi, državaljana Bosne i Herceogovine (BiH) i žrtava genocida i agresije u BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) apeluju na Vas i na Vijeće za implementaciju mira da pod hitnom postupku poništite jednostranu odluku Vlade entiteta Republika Srpska (RS)  da donese tzv. Privremeni zakon o vršenju provjere tačnosti i istinosti podataka.

Ovaj čin predstavlja direktan napad na Dejtonski sporazum jer su u pitanju prebivališta regulisana na državnom, a ne entitetskom nivou.  Ovo je također jednostrano anuliranje Aneksa VII o povratku i slobodi kretanja povratnika i poziva na de facto obnovu agresije na državu BiH koja je trebala da se zaustavi u Dejtonu.

Kao visoki predstavnik i kako članice Vijeća za implementaciju mira imate obavezu i odgovornost da zaštitite Dejtonski sporazum i spriječite anuliranje Aneksa 7, jer su ovim zakonom ugrožena osnovna ljudska prava i slobode građana bošnjačke nacionalnosti s ciljem da se spriječi odziv glasača na teritoriji manjeg entiteta. Ova odluka je posebno diskriminirajuča protiv građana nesrpske nacionalnosti koji privremeno žive u dijaspori, ali imaju prijavljeno prebivaliste u entitetu RS.  Ukoliko ne reagujete hitno i oštro, možemo očekivati aparthejdsko ponašanje institucija u entitetu RS i eskalaciju sigurnosne situacije u BiH.

Istovremeno pozivamo sve probosanskohercegovački orjentisane predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH da bez odlaganja poduzmu sve potrebne mjere u cilju odbrane mira i države BiH koji su ovom Odlukom ugroženi.

KBSA i IGK će hitno informirati političke subjekte u SAD i Kanadi o navedenoj Odluci. Istovremeno će biti informirane mnoge internacionalne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Još jednom dajemo apsolutnu podršku povratnicima i njihovim potpuno opravdanim zahtijevima da ne žele i neće živjeti u etnički čistom getu koji se ponovo poslije holokausta javlja u Evropi i u kome su na najbrutalniji način narušena osnovna ljudska prava i slobode.

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes